Sport

Košarka, HT Premijer liga

Kraj sezone za Zadar - Tomas i Žorić odveli Cibonu u finale

Kraj sezone za Zadar - Tomas i Žorić odveli Cibonu u finale
Dino Stanin/PIXSELL

Teška noć za nešto više od 7000 navijača na tribinama Višnjika. U susretu koji je odlučivao o finalistu Prvenstva Hrvatske, Cibona je slavila nad Zadrom s rezultatom 96-88. Izgleda kako Aramis Naglić jednostavno nije pronašao recept za igru Cibone koja se temelji na veteranskom dvojcu Tomas-Žorić koji je večeras ukupno postigao 59 koševa

Posebni gosti današnjeg susreta bili su članovi Košarkaškog kluba osoba s invaliditetom Zadar, osvajači Prvenstva Hrvatske i Kupa u košarci u kolicima, te pretkadeti Košarkaškog kluba Zadar, također novopečeni prvaci Hrvatske. Dakako, obje su momčadi nagrađene velikim aplauzom krcatih tribina.

KK Zadar - KK Cibona 88-96 HT Premijer liga, treća polufinalna utakmica: Zadar - Cibona 88-96

Nakon četiri minute igre rezultat je bio izjednačen na 9-9. I dok su se Zadrani morali dobrano pomučiti za svaki poen, Cibona je počivala na trima tricama Tomasa. Već u sljedećem napadu Cibona je povela s 12-9 i to, pogađate, svojom četvrtom tricom ukupno, a prvom Bošnjakovom. Žorić je u nastavku postigao prvi koš gostiju koji nije bio trica pa je Aramis Naglić pozvao svoju prvu minutu odmora.

Zanimljivo, kako su se Cibonini igrači 'ostavili' šuta za tri poena, tako je njihova prednost počela dodatno rasti, a nakon jednog polaganja Rozića, pred sam kraj prve četvrtine, gosti poveli i s 22-15. Na 22-17 smanjio je Krajina, a kako Cibona nije uspjela iskoristiti posljednji napad, lopta je stigla do Vukovića koje je pogodio vrlo atraktivnu tricu iz trka i to s gotovo polovice terena. Rezultat je stoga nakon 10 minuta igre glasio 22-20 u korist gostiju. Njime su Zadrani mogli biti itekako zadovoljni s obzirom na prikazanu igru.

Čitavu drugu dionicu Zadrani su se trudili preokrenuti rezultat, no na svaki njihov pokušaj gosti su imali odgovor. Domaćin je u jednom trenutku čak i poveo s 28-27 nakon trice Graya i jednog slobodnog bacanja Brzoje, no koš i dodatno slobodno bacanje Tomasa brzo su vratili Cibonu u prednost. 

Najkontroverzniji trenutak dogodio se pri izjednačenju 30-30 kada je Grayu dosuđena nesportska pogreška nad Žorićem, koja je bila poprilično diskutabilna te je izazvala veliki bijes na tribinama. Međutim, Žorić je mirno i staloženo pogodio oba slobodna bacanja, a Tomas tricom potvrdio dodatni posjed pa je Cibona opet pobjegla na +5.
Ekspresno izjednačenje Zadru su donijeli Krajina i Vuković s pet kombiniranih koševa, međutim Žorić i Bošnjak su se pobrinuli da Cibona ipak na predah ode s prednošću od 5 koševa, 42-37.

Krajina je na poluvremenu bio najraspoloženiji u redovima Zadra s 11 koševa, dok je Božić postigao 6, a Ivanov, Vuković, Brzoja i Gray svaki po 5. Kod Cibone je dominirao veteranski dvojac Tomas-Žorić. Tomas je postigao 17 koševa, a Žorić 10.

Treća dionica po običaju nije donijela ništa dobroga Zadranima. Cibona je tricom Ratkovice pobjegla na +8, što domaćin nije znao nadoknaditi, a kad je Tomas pogodio svoju petu tricu za vodstvo 54-44, crvena svjetla za alarm su se upalila.

Bilo je samo pitanje hoće li se Zadrani alarma prepasti i potonuti još dublje u ponor ili će ga doživjeti kao dodatni poticaj. Međutim, istina se našla negdje u sredini.

Zadar je uspio koševima Graya smanjiti na samo 4 koša zaostatka (53-57), no uslijedio je koš Žorića, a potom i još jedna nesportska pogreška dosuđena igraču Zadra, ovaj put Krajini nad Tomasom. Tomas je, dakako, pospremio oba slobodna bacanja, a odmah potom i pogodio tricu za 64-53.

I kad se činilo da će Cibona s dvoznamenkastom prednošću dočekati posljednju četvrtinu, jer Ratkovica je 3 sekunde pred istek 30. Minute pogodio dva slobodna bacanja za 71-61, Zadar je stigao do još jednog ludog koša. Bašić je uzeo loptu, napravio nekoliko koraka, te sa svoje polovice uputio loptu prema Ciboninom obruču. Mrežica se 'rasparala', a tribine 'proključale', točno ono što je igračima Aramisa Naglića trebalo.

I zaista su Zadrani zaigrali puno bolje na krilima tog impulsa. Prvo je Bašić tricom smanjio zaostatak na samo pet koševa (69-74), a kad je i Gray pogodio tricu za 76-78, utakmica je opet postala otvorena. Do kraja je ostalo tek nešto manje od pet minuta, a Ante Nazor je pozvao minutu odmora.

Po izlasku na teren, zadarski igrači Ciboni nisu dozvolili izvođenje lopte u propisanih pet sekundi pa je posjed došao u ruke Zadra. Iskoristio ga je Gray tako što je izborio tri slobodna bacanja. Sjajni zadarski šuter je to iskoristio i Zadar je konačno stigao do vodstva 79-78!

Nažalost, bilo je opet kratkog vijeka. Hladan tuš Zadranima priuštili su Rozić i Bošnjak tricama za novo vodstvo Cibone 84-79 koje se na koncu pokazalo nedostižnim. Na žalost više od 7000 duša na Višnjiku, Zadar je izgubio s rezultatom 88-96 i tako Ciboni prepustio mjesto u finalu Prvenstva Hrvatske.

Za cijelu ovu sezonu Zadrani su svakako zaslužili 'palac gore', a to su prepoznali i njihovi vjerni navijači koji su ih na ljetni odmora ispratili s aplauzom, zajedničkim zagrljajem na tribini Tornada i pjesmom "Bilo bi mi lako da te ne volim"...

Vremena za analizu čitave sezone bit će na pretek, no prema Aramisu Nagliću i njegovim trupama nemamo razloga biti prestrogi jer oni su itekako nadmašili sva očekivanja i svojim sjajnim igrama ove sezone izazvali košarkašku euforiju u gradu kakvu proteklih sezona nismo imali prilike vidjeti...

KK Zadar – KK Cibona 88-96 (20-22, 17-20, 27-29, 24-25)

KK Zadar: Bašić 10, Vladović 1, Ivanov 16, Kraljević 2, Jelenković, Krajina 14, Vuković 5, Brzoja 14, Špralja, Gray 18, Božić 8, Planinić.

KK Cibona: Jularić, Bilinovac 5, Uljarević, Ratkovica 5, Žorić 27, Ćorić, Gilbert, Novačić 6, Bošnjak 10, Rozić 11, Ljubičić, Tomas 32 (3pt 7/11).


Reci što misliš!