Sport

Formula 1

VN Australije: Sebastian Vettel pobjedom otvorio novu sezonu F1

VN Australije: Sebastian Vettel pobjedom otvorio novu sezonu F1
Diego Azubel / EFE

Sebastian Vettel je pobjednik prve utrke u 2018. nakon 30 krugova duge direktne borbe s Hamiltonom i strategije koja ga je dovela do vodstva zbog virtuelnog sigurnosnog automobila na stazi. Kimi Raikkonen osvojio je treće mjesto ispred domaćeg Daniela Ricciarda

Kako objavljuje f1puls, prema novom pravilniku utrka je počela 10 minuta kasnije nego ranijih godina i Hamilton je zadržao vodstvo kroz prve zavoje nove sezone, mada je bio pod pritiskom Raikkonena u trećem zavoju.

Najveće iznenađenje starta je bio Kevin Magnussen koji je iskoristio Verstappenovo neuspiješno napadanje Ferrarija i došao od četvrte pozicije na kojoj je ubrzo počeo smetati Verstappenu koji se borio s pregrijavanjem pneumatika. Valtteri Bottas nije napredovao niti jedno mjesto te je ostao na 15. poziciji.

Već u šestom krugu smo imali prva odustajanja sezone, Sirotkin se zaustavio pored staze u trećem sektoru i nije se uspio vratiti na stazu, a u istom krugu Ericsson je parkriao svoj Sauber ispred garaže.

U desetom krugu Verstappen je još malo zakomplicirao svoju utrku i izvrtio se u prvom zavoju slično kao Bottas jučer u kvalifikacijama, ali je Max uspio ostati daleko od ograda. Nizozemac je u tom trenutku pao na osmu poziciju s pregrijanim gumama.

Dok se u vrhu vodila utrka mački i miša Gasly je u 16. krugu prijavio problem s mjenjačem i završio svoju utrku.

U 18. krugu Ferrari je pokušao izvesti undercut s Raikkonenom koji je pozvan na uranjenu promjenu guma 40 krugova prije kraja. Mercedes je reagirao sljedeći krug i Hamiltonu montirao meke gume i ivratio se na stazu ispred Raikkonena na istim gumama.

Nakon 23. briljantna kruga Kevina Magnussena koji je sigurno držao četvrtu poziciju i obavio promjenu guma bio je prisiljen zaustaviti svoj Haas pored staze zbog, čini se, greške momčadi i nepravilno pričvršćenog stražnjeg kotača. Samo dva kruga kasnije svijet Haasa se prepolovio kada je Grosjean parkirao svoju verziju VF-18 zbog istog problema kao i Magnussen, samo na različitom kotaču.

Parkirani bolid Haasa na pravcu između drugog i trećeg zavoja je izazvao je virtuelni sigurnosni automobil koji je usporio sve bolide na stazi. Ferrari je pozvao Vettela na prvu i jedinu promjenu guma i zbog ograničenja na stazi Hamilton nije mogao nadoknaditi vrijeme i Vettelov Ferrari je izašao na stazu ispred Lewisa Hamiltona. Nakon pet krugova pod virtuelnim sigurnosnim automobilom koji nije bio dovoljan za pomicanje Haasa sa staze, izašao je sigurnosni automobil.

Od povlačenja sigurnosnog automobila pa do kraja utrke niz poredak su se vodile uske borbe za prvo, treće i peto mjesto. Nakon što je odlučio napasti Vettela, Hamilton je napravio grešku u 47. krugu i izgubio vrijedne 2 sekunde.

Tijekom posljednjih desetak krugova Hamilton je pokušao mjenjati nekoliko modova motora i približio se na sekundu iza Vettela, ali pošto nije uspio napasti Ferrari odlučili su da posljednja tri kruga odmore motor i zadovolje se drugom mjestom. Oba Red Bulla su u posljednja tri kruga dobila dozvolu za korišćenje dodatne snage motora te se Ricciardo približio Raikkonenu na trećem, a Verstappen Alonsu na petom mjestu.

Ricciardo se uspio približiti Raikkonenu na manje od pola sekunde ali je bio bezuspješan u napadu na podijum.

Fernando Alonso je dovezao McLaren-Renault na peto mjesto, ispred Verstappena koji je na utrci napravio dosta pogreški, Hulkenberg je završio sedmi u preporođenom Renaultu. Bottas je sa 15. stratne pozicije došao do osme na kraju, ispred Vandoornea i Sainza koji je osvojio bod za deseto mjesto. Najveći gubitnici utrke moraju biti dva Haasa i Hamilton.


Reci što misliš!