Sport

Košarka, Kvalifikacije za SP

Ivica Skelin: Ja sam imao svojih pogrešaka ali možda smo precijenili neke svoje kvalitete

Ivica Skelin: Ja sam imao svojih pogrešaka ali možda smo precijenili neke svoje kvalitete
Hrvoje Jelavić/ PIXSELL

Hrvatska košarkaška reprezentacija jučer je u Krešinom domu protiv Nizozemske upisala svoju prvu pobjedu u kvalifikacijama za svjetsko košarkaško prvenstvo. Pobjedom 82-78, izabranici Ivice Skelina ostali su igri za plasman u sljedeći krug kvalifikacija, gdje će ih prema svemu sudeći voditi neko drugo ime na klupi reprezentacije

Iako to javno nije izustio, Skelin se u svom govoru pred okupljenim novinarima u press centru dvorane na Višnjiku praktički oprostio od vođenja reprezentacije:

- Meni je drago što sam kao izbornik uspio doći do pobjede, čestitam igračima jer zadnja tri dana nije bilo lako. Svjestan sam toga da je posao u ove četiri utakmice odrađen daleko od idealnog, moja ostavka je uvijek na stolu i s tim nemam nikakvih problema. Ako čelni ljudi Saveza misle da je potrebna smjena, moja ostavka je najmanji problem.

Drago mi je što smo uspjeli pobijediti, iako ne sa željenom razlikom, ali ova pobjeda nam ostavlja šanse da s dvije pobjede u šestom mjesecu ili možda čak s jednom, nastavimo dalje. 

Okolnosti mu nisu išle na ruku, mada izbornik priznaje da je i sam napravio dosta pogrešaka:

- Apsolutno mislim da sam i ja griješio. Dok utakmica traje morate donositi neke odluke za koje ne možete biti sigurni da će biti pravi. I u utakmici s Rumunjskom sam imao neke greške, točnije imao sam drugačiju viziju utakmice kako će to sve završiti. Ali što se tiče okolnosti u kojima sam radio mislim da su bile izuzetno teške. Po medijima se dosta navodilo kako su ovi igrači trebali biti u kadru i za one prve dvije utakmice. Jedina dva igrača koji su pozvani naknadno bili su Hrvoje Perić i Luka Žorić. Svi ostali su bili pozvani no susreo sam se na nizom otkaza. Drugi problem su bile ozljede i jako je teško bilo praviti ekipu u takvoj situaciji. Ali ne bježim od toga da sam imao grešaka. Prvenstveno u nepozivanju Perića na prve dvije utakmice kvalifikacija. Ne tražim opravdanje, ali okolnosti su bile takve. 

Na postavljeno pitanje je li odluka o tome da se za prve dvije utakmice reprezentacija pomladi, a potom se za druge dvije utakmice ipak opet pozovu iskusniji igrači, bila isključivo njegova, Skelin je odgovorio potvrdno:

- Te odluke su bile samo moje. Ja ne odlučujem politiku Saveza, ja je provodim. Ali odluke o tome tko će biti u sastavu i tko će biti pozvan na pripreme donosio sam samostalno.

Ako možemo nešto pozitivno izvući u moru ovih loših vijesti, onda je to svakako primjer mladog Karla Uljarevića, koji je iako pozvan naknadno, izborio se za minutažu i pokazao da je pred njim svijetla košarkaška budućnost.

- Ako gledam svoj mandat i ove dvije utakmice, mislim da je njegov nastup pozitivna stvar jer imamo mladog razigravača za kojim smo tako dugo vapili. Sada na toj poziciji imamo igrača koji već sada igra jako zrelo, ima pravi karakter da zabije u ključnim trenucima. Karlo se nije našao na spisku 24 igrača jer se taj popis igrača mora objaviti dva tjedna ranije. U situaciji kada sam očekivao Marka Popovića, Roka Stipčevića, Tonija Katića, nisam htio staviti Uljarevića na popis samo iz nagrade. Dva tjedna prije početka priprema je zablistao, a kruna njegove igre bila je utakmica protiv Zadra u Kupu gdje je okrenuo na sebe svjetla pozornice. Pratio sam ga i ranije, mislim da sam gledao sve utakmice Cibone u tom razdoblju ali pošto je Mavra u isto vrijeme imao dobre predstave u dresu MZT-a ta odluka je otišla na njegovu stranu. Karla treba u budućnosti svakako podržati i pratiti, kazao je Skelin. 

Za kraj, izbornik se osvrnuo na vječitu temu hrvatskog podcjenjivanja protivnika, ponudivši zanimljivo razmišljanje:

- Nije bilo nikakvog podcjenjivanja, mislim da je veći problem u precjenjivanju. Mislim da smo ipak malo precijenili neke naše kvalitete. Kada gledate Nizozemce, to je momčad koja igra od Europskog prvenstva u Zagrebu zajedno, gro momčadi je od tada. Mislim da je ovaj Van der Mars jedino novi igrač. To nisu igrači najviše europske razine, ali igraju zajedno, imaju sustav, s istim su izbornikom dugi niz godina i imaju kvalitetu iako ne igraju u tako razvikanim ligama. Oni imaju Kloofa koji igra u ACB-u, a koga mi to imamo u španjolskom ACB-u?


Reci što misliš!