Sport

Tenis, ATP

Marin Čilić teškom mukom preko mađarskog kvalifikanta

Marin Čilić teškom mukom preko mađarskog kvalifikanta
AP Images

Gledajući ATP renking, Marin Čilić za ovako dobar turnir i četvrtfinale nije mogao tražiti povoljnijeg protivnika. Međutim Marton Fucsovics iz Mađarske (trenutno 84. igrač na ljestvici), koji je došao iz kvalifikacija, ovaj tjedan igra vrlo dobar tenis

Jedini koji mu je uspio uzeti set i dovesti ga u probleme bio je Franko Škugor u prvom kolu kvalifikacija. Škugor je imao set i break u drugom setu, ali na kraju nije izdržao.

U današnjem meču oba igrača bila su dobra na svojim servisima te nisu dopuštali nijednu barem malu priliku protivniku. Logično je bilo da set ode u tie break. Tu je Mađar pokazao možda malo treme i radi dvije lagane pogreške na backhandu, što ga je na kraju koštalo seta.

Drugi set nije mogao početi bolje za Marina. Odmah uzima servis protivniku i dolazi do prvog breaka u meču. Na žalost prednost ne traje dugo jer Fucsovics odmah radi re-break. Čilić svejedno ostaje agresivan i pokušava uzeti igru u svoje ruke. Rezultat je novi break i vodstvo od 2:1.

Fucsovics čak ni tu još ne posustaje, vraća izgubljeni servis i prvi puta vodi u drugom setu sa 4:3. I kad se već očekivao drugi tie break, Fucsovics dolazi do dvije set lopte kod vodstva od 6:5. Prvu Marin spašava asem, nažalost na drugu lopta dodiruje mrežu i tako mijenja smjer, a Marin više nije u stanju odigrati volej na mreži. Meč odlazi u treći set.

Čilić ostaje fokusiran, ne daje meč iz svojih ruku i agresivnijom igrom dolazi do dva breaka u nizu i vodstva od 4:1. Ali ni tu se Mađar ne predaje, vraća jedan izgubljeni servis i smanjuje na 4:3. S dva sjajna udarca Fucsovics čak dolazi do break lopte i ima prilike za potpuni povratak u meč. Čilić ostaje mirne glave, otklanja opasnost i dolazi do 5:3. Čilić nije u stanju završiti meč, s promašenim smashom i duplom greškom opet daje dvije prilike za break protivniku. Prvu spašava, a tada šalje volej u out. Semafor pokazuje 5:5 i sve kreće iz početka.

Bilo je tijesno za hrvatskog tenisača kod 5:6, ali ulazi u odlučujući tie break. Tamo je uslijedila fantastična serija i brzo vodstvo od 5:0 i 6:1. Ponovno se Fucsovics uspijeva vratiti, barem na 6:4, ali tada Marin konačno završava meč nakon tri sata i tri minute lavovske borbe. Prepreka za finale bit će mu sutra Argentinac Juan Martin Del Potro.

ATP Basel, četvrtfinale:

Marin Čilić (Hrvatska, 2) - Marton Fucsovics (Mađarska, Q) 7:6(3), 5:7, 7:6(4)


Reci što misliš!