Sport

Nogomet, kvalifikacije za SP 2010.

Frank Lampard: Odlazak na SP ovisi najviše o našim igrama

Frank Lampard: Odlazak na SP ovisi najviše o našim igrama

Razmišljamo samo na jedan način - pobjednički!

Engleski reprezentativac i Chelseajev vezni nogometaš Frank Lampard usporedio je izbornika svoje nacionalne momčadi Fabija Capella s bivšim trenerom na Stamford Bridgeu Joseom Mourinhom.

Engleska reprezentacija započet će nastup u šestoj kvalifikacijskoj skupini za Svjetsko prvenstvo subotnjim gostovanjem u Barceloni kod Andore, a četiri dana kasnije gostovat će na maksimirskom stadionu kod Hrvatske, kobne momčadi za Engleze u kvalifikacijama za Euro. Na pitanje koji će biti najteži suparnik za Englesku u skupini, u kojoj su još Ukrajina, Bjelorusija i Kazahstan, Lampard odgovara:

- Hrvatska! To se može reći bez razmišljanja, radi se o vrlo dobroj momčadi. No, bez obzira na suparnike, mislim da bi bilo pošteno reći da ćemo proći skupinu ukoliko ćemo pružiti igre na našoj najvišoj razini. Moramo apsolutno osigurati da u svakoj utakmici pružimo 100% svojih mogućnosti.

S obzirom da vas je Hrvatska dva puta porazila u kvalifikacijama za Europsko prvenstvo, kako ćete ovoga puta pristupiti susretima s Hrvatima?

- Moramo razmišljati na samo jedan način – pobjednički!

Da li je Engleska favorit za prolazak skupine?

- Mislim da ćemo proći skupinu ukoliko odigramo barem približno našoj najboljoj igri. No, niti jedna kvalifikacijska skupina nije lagana, a ova naša će sigurno biti teška. Moramo skupiti snage i proći ovu skupinu.

Lampard je podosta rekao i o izborniku Fabiju Capellu, za kojeg će susreti protiv Andore i Hrvatske biti prva dva službena nastupa na klupi ''Tri lava'':

- Radi se o stručnjaku čija je osobnost sigurno jako dobra za našu reprezentaciju. Capello je poput Josea Mourinha, zrači nečim posebnim što ga razlikuje od ostalih trenera. Iza njega su veliki rezultati na najvišoj razini, i po tom segmentu ga sigurno možemo usporediti s Mourinhom. Veliko je trenersko ime, čovjek koji unosi svoju karizmu i karakteristike vođe u posao. Taktički je vrlo potkovan, a mislim da je i njegova reputacija čovjeka koji strikno drži do discipline za nas jako dobra. Puno se govorilo o tome da smo mi nedisciplinirana momčad koja je, kao, tek sada dovedena u red, ali naravno da to nije tako. Ukoliko ste engleski reprezentativac, a mi u sastavu imamo mnoštvo vrhunskih profesionalaca, onda je normalno da uvijek uživate u redu i disciplini i jedino što vas zanima su pobjede na terenu.

Da li još uvijek uživate u igranju za reprezentaciju?

- Naravno. Nošenje engleskog dresa je bez konkurencije najveća čast u karijeri. Ništa nije ljepše od igranja za svoju reprezentaciju. No, negativne navijačke emocije nam niti najmanje ne pomažu. Kada nas je Hrvatska eliminirala iz utrke za Euro, osobno sam bio jako pogođen, kao i cijela momčad. Mogu razumjeti frustracije navijača, ali one nam nisu od nikakve koristi.

Planirate li i vi raniji oproštaj od reprezentacije kako biste produžili klupsku karijeru, kao što su to učinili Scholes ili Carragher?

- Nisam o tome niti razmišljao. Ne vjerujem, ali svatko ima pravo na svoj izbor – zaključio je Lampard.


Reci što misliš!