Sport

Nogomet, Kvalifikacije za SP

Kranjčar: I dalje smo u boljoj situaciji od Ukrajine

Kranjčar: I dalje smo u boljoj situaciji od Ukrajine

Runje spasio Hrvatsku i težeg poraza

Nakon najvećeg poraza u povijesti i još većeg razočaranja kojeg je Hrvatska doživjela večeras na Wembleyju, igrači nacionale vrste teško su pronalazili riječi kojima bi objasnili razloge ovakvog poraza.

 

Pred novinarima okupljenim u mixed zoni, prvi se pojavio Nikola Pokrivač, igrač koji je trebo zatvoriti lijevi bok večeras:

- Treba čestitati Englezima, zasluženo su dobili. Mi nismo bili pravi od prve minute, a oni su svoje šanse iskoristili. Mogli su nam vrlo lako zabiti još koji gol. Od prve minute su preuzeli stvar u svoje ruke. Srećom, Runje nas je spasio težeg poraza.

Pokušao je Pokrivač opravdati i svoju lošu partiju: - Dugo nisam igrao na ovoj poziciji. Pokušao sam, nije išlo. Kasnije sam se vratio u vezni red, ali već je bilo kasno.

Novopečeni igrač Red Bulla ipak je za kraj ostavio dozu optimizma:

- Ukrajini neće biti lako dobiti Englesku. Nadam se da ćemo se mi do utakmice s Kazahstanom uspjeti skockati i da ćemo pobijediti, te se uz malo sreće izboriti za drugo mjesto koje vodi u doigravanje.

Vedran Runje je odgovoran posljednji zgoditak Engleske, ali da nije bilo njega, Hrvatska bi večeras iz Londona bila ispraćena i sa većom razlikom:

- Jedanaesterac nas je izbacio iz takta. Njima je nakon toga bilo puno lakše, stali su čvrsto u obrani i igrali na neke kontranapade. Teško je to kad igrate, a vidite da nema spasa, ne vidite način da se preokrene situacija.

Pristup je bio loš i to je odraz rezultata. Iako mislim da rezultat nije odražavao pravo stanje na terenu - moglo je biti još i gore. Nije još gotovo, treba odigrati do kraja. Stalno se nešto vadimo.

Runje je pokušao objasniti svoju katastrofalnu rekaciju, radi koje se dogodio peti pogodak u njegovoj mreži.

- Dogodilo se to što se jednom profesionalcu ne bi smjelo dogoditi; izgubio sam živce. Htio sam tu loptu nabiti što dalje u tribinu, malo sam popizdio i eto što se dogodilo. Ipak utakmica je bila izgubljena i prije toga.

Pristup je bio loš i to je odraz rezultata. Iako mislim da rezultat nije odražavao pravo stanje na terenu - moglo je biti još i gore. Nije još gotovo, treba odigrati do kraja. Stalno se nešto vadimo.

Kapetan Hrvatske nogometne vrste, Darijo Srna, teško je pronalazio riječi kojima objasniti ovakav debakl:

- Što reći, što kazati. Teško je analizirati, zasluženo smo izgubili. Žao nam je navijača i trenera. Težak je ovo poraz koji će dugo boljeti i, što je još gure, gurnuo nas je u nezahvalnu situaciju. Sami smo dali golove. Bez obzira što bi jedanaesterac na Eduardu vjerojatno promijenio tijek utakmice, pobjeda Engleza je zaslužena, ipak priznaje kapetan, i nudi zrnce optimizma pred nastavak kvalifikacija.

- Još smo živi, ali sad je sve na Englezima. Vjerujem u njihovu pobjedu protiv Ukrajine.

Niko Kranjčar bio je strahovito ogorčen, zbog ozljede Luke Modrića na njegova je pleća palo breme organizacije hrvatskih napada, a u ovoj utakmici, njih je bilo jako malo.

- Ovo je vjerojatno bila naša najlošija utakmica. Loše je počelo i još gore završilo.

Okupljene novinare zanimalo je kako Niko vidi razvoj situacije u našoj kvalifikacijskojk skupini. Točnije, očekuje li da će Engleska uspjeti neporažena proći kroz Kijev?

- Nisam Ukrajinac, nisam Englez. Realno, tko je favorit u toj utakmici? Ukrajina sigurno nije, rezultno je odgovorio Kranjčar, i nastavio:

- Mi moramo dobiti Kazahstan, a oni moraju dobiti i Englesku i Andoru. Uvijek bih radije bio u ovoj situaciji, Ukrajinci pak moraju dobiti Englesku.

Ognjen Vukojević je pristojno čestitao Englezima: - Englezi su nas apsolutno nadigrali u svim segmentima igre. Mislim da je ključ utakmice bio u tome što smo prerano primili gol. Izgubili smo utakmicu već nakon prvih deset minuta, poslije je pitanje bilo samo s koliko razlike ćemo biti poraženi.

Igrač kijevskog Dinama, bez obzira na ovaj poraz i dalje vjeruje u plasman na SP 2010.

- Ukrajina će teško pobjediti ovakve Engleze. Mislim da nemaju puno šanse, tako da još ništa nije izgubljeno. Treba dobiti Kazahstan i čekati rasplet kvalifikacija.

Ivan Rakitić ušao je u drugom poluvremenu umjesto Nikole Pokrivača i utopio se u sivilo svoje momčadi:

- Mislim da nitko nije mogao očekivati ovo što se dogodilo danas. Ali to je nogomet, utakmica je počela s penalom i nakon toga se bilo jako teško vratiti.

- Nismo pružili ono što smo realno mogli, ali bilo je jako teško nakon takvog početka. No, treba priznati da su bili apsolutno dominantni i treba im pružiti ruku i čestitati. Odigrali su kao što smo mi željeli igrati. Pokazali su moć.

I Rakitić vjeruje da će Englezi odigrati presudnu ulogu u plasmanu Hrvatske u "baraž".

- Mislim da Ukrajina nema šanse ako Englezi odigraju 50 posto ovoga što su odigrali danas, a vjerujem da ćemo mi u Kazahstanu pobijediti.


Reci što misliš!