Događaji

sigurno i besprijekorno iskustvo putovanja

EK predlaže digitalizaciju putnih dokumenata

EK predlaže digitalizaciju putnih dokumenata

Europska komisija je u utorak predložila digitalizaciju putovnica i osobnih iskaznica koje će se moći pohraniti u mobilnim telefonima s ciljem što lakšeg prelaska granica.

“Današnji prijedlog za digitalizaciju putovnica i osobnih iskaznica utire put za sigurno i besprijekorno iskustvo putovanja”, izjavila je potpredsjednica Komisije Vera Jourova.

Komisija je objavila dva prijedloga, jedan o uspostavi zajedničkog okvira za uporabu digitalnih putnih dokumenata, a drugi se odnosi na digitalnu aplikaciju za putovanja.

Digitalni putni dokumenti moći će se pohraniti na mobilnim telefonima. Građani će moći potpuno dobrovoljno i zatražiti digitalnu verziju svojih putnih dokumenata  koja će biti besplatna.

Građani s putovnicama neke od članica EU-a, kao i trećih zemalja moći će poslati svoju digitalnu putovnicu ili osobnu iskaznicu unaprijed, prije putovanja radi prethodne granične kontrole kada putuje u Europsku uniju ili iz nje, što bi trebalo znatno ubrzati postupke provjere na granicama. Digitalni dokumenti moće će se koristiti i za prijavu boravku u nekoj drugoj državi čalnici.

“Dopuštajući putnicima da digitalno predaju svoje dokumente unaprijed, graničari će moći provjeriti njihov identitet prije dolaska. Time će se pojednostaviti postupak za sve putnike, posebno građane EU-a, a istovremeno će se izoštriti fokus na sumnjive slučajeve, povećavajući učinkovitost sustavnih provjera na našim vanjskim granicama”, rekao je potpredsjednik Komisije Margaratis Schinas.

Na vanjskim granicama EU-a provode se sustavne kontrole svih putnika. Danas se to provodi fizički na graničnim prijelazima. Prema podacima Komisije prošle je godine bilo oko 600 milijuna prelazaka granice, stoga postoji potreba za ubrzanjem provjere putnih dokumenata.

Prijedlog Komisije moraju odobriti Vijeće EU-a i Europski parlament.


Reci što misliš!