Sport

Euro Cup

Zadrovi protivnici u Euro Cupu: ASK Riga

Zadrovi protivnici u Euro Cupu: ASK Riga

Zadar gostuje kod trostrukog prvaka Europe 2. prosinca

ASK Riga je klub iz glavnog latviskog grada i njihovi su najslavniji dani daleko iza njih. Klub iz Rige prvi je osvajač Kupa prvaka Europe, prethodnika Eurolige. Bilo je to davne 1958. godine, a naslov najbolje momčadi u Europi uspjeli su obraniti i sljedeće dvije godine.

Uz Split, odnosno tadašnju Jugoplastiku i Pop 84 (1989.-1991.) jedini su klub kojem je uspjelo osvojiti najelitnije europsko natjecanje triput za redom. 

Posebna atrakcija na domaćim utakmicama ASK Rige su njihove navijačice, pogledajte galeriju . Zadar u Rigi gostuje već 2. prosinca, požurite bookirati karte.

ASK, je inače skraćenica za vojni sportski klub, i sve do 1990. godine ASK Riga bio je jedan od  boljih klubova u Sovjetskom Savezu. Nakon raspada SSSR-a, ASK Riga se također raspala.

Klub je ponovno oživio 2006. godine, a uskoro su dobili i prekrasnu dvoranu za 10.500 gledatelja. Od tada se natječu u Baltičkoj ligi, europskim natjecanjima i Latvijskom prvenstvu.

Već u sezoni 2006./'07.ASK je osvojio prvenstvo Latvije i tako prekinuo sedmogodišnju dominaciju Venstpilsa. Uspješne igre u Baltičkoj ligi, osigurale su im nastup u prošlosezonskom Uleb Cupu, od kojeg su se oprostili već nakon prvog kruga.

Kvalitetu ove momčadi potvrđuje i da su prošle sezone bili su treći u Baltičkoj ligi, iza Žalgirisa i Lietuvos Rytasa.

Ove sezone ASK Riga je ostvarila već 10 pobjeda i tri poraza budući da već sad igra na tri "fronta". U kvalifikacijama za Euro Cup izbacili su Cholet, i Cajasol, ostvarivši tri pobjede i jedan poraz.

U Latvijskoj ligi su na omjeru tri pobjede i jedan poraz i trenutno su drugi, a u baltičkoj ligi su prvi sa četiri pobjede i jednim porazom.

Važnu ulogu u momčadi trenera Ramunasa Butautasa igra Bruno Šundov, 218 cm visoki Splićanin sa NBA iskustvom i prošlogodišnji playmaker Zadra Corey Brewer. 

U trinaest ovosezonskih utakmica klub po broju ubačaja predvodi 203 visoki Richardo Marsh sa 14.8 koševa, a slijede ga Bruno Šundov sa 14.3 i Corey Brewer koji postiže prosječno 12.3 koša po utakmici.

Najbolji skakač je također Richardo Marsh sa 6.8 skokova, slijedi ga Milutin Aleksić sa 6 i Corey Brewer sa 4.9 skokova u prosjeku. 

Najbolji asistent je Milutin Aleksić sa 3.4 dodavanja po utakmici, Brewer ostvaruje 3.3, a Sandis Valters 1.8 dodavanja po susretu. 


Reci što misliš!