Sport

Košarka, Eurocup

Brewer i Šundov torpedirali Zadar

Brewer i Šundov torpedirali Zadar

Zadrani ispustili vodstvo od osam koševa u trećoj četvrtini

Teško je dobiti ikoga kad u prvih deset minuta utakmice primiš 36 koševa, a u posljednjih 15 minuta čak 51!

To se večeras dogodilo Zadru na gostovanju u Rigi gdje su košarkaši ASK Rige pobijedili rezultatom 106-94. Zadrani su na 5:10 minuta prije kraja treće četvrtine vodili rezultatom 55-63 i činilo se da bi u Rigi mogli ostvariti aktivan rezultat. Međutim domaćin predvođen Helmanisom radi u manje od dvije minute seriju 13-0 i vraća utakmicu u neuzvjesnost.

Sudbinu Zadra u posljednjoj četvrtini zapečatili su Splićanin Šundov, Srbin Aleksić i nekadašnji košarkaš Zadra, Corey Brewer koji posljednju minutu i pol radi sam seriju od 7 koševa i podiže na nedostižnih +12 za domaćine.

Tijek utakmice iz prijenosa uživo:

Sportska dvorana Arena u Rigi. Gledatelja oko 3.000. Utakmica 2. kola Eurocupa:


ASK Riga - KK Zadar

106-94

Prva četvrtina (35-26)

Zadar je započeo s petorkom Stipčević, Johnson, Garnett, Gečevski i IVanov, a ASK: Helmanis, Aleksić, Valter, Šundov i Brewer.

Nakon početnih 4-4, Walters je postigao trivcu za ASK i odveo ih na 7-4. Ivanov je svojim četvrtim košem smanjio na 6-7, a nakon jednog lošeg napada Rige, Garnett je pogodio tricu za prvo vodstvo Zadra 7-9. Tricašku seriju nastavili su Helmanis i Johnson.

Ivanov je ukrao jednu loptu i završio kontru, a nakon toga Šundov i Brewer rade seriju 5-0, rezultat je 15-16, nakon trice Garnetta.

Helmanis je svojom drugom tricom vratio ASK u vodstvo, a dva poena pridodaje i Brewer. Stipčević nakon točno šest minuta zabija za 20-18.

Nakon neiskorištenog napada ASK, Johnson zabija dva bacanja za 20-20. ASK sa dvije trice (Šundov i Aleksić) te još četiri koša Grafsa odlazi na dosad najveću razliku 30-22, minutu prije kraja četvrtine.

Zadranima je Grafs nezaustavlljiv, pogađa još jedan šut, a Aleksić još stavlja tricu. Da ASK ne pobjegne na dvoznamenkastu razliku pobrinuli su se Garnett i Perić. Prvih deset minuta okončano je rezultatom 35-26. Katastrofalna obrana Zadra.

Druga četvrtina (11-23)

Početak četvrtine Zadar koristi i serijom 4-0 preko Garnetta i Stipčevića dolazi na 35-30. Mazutis zabija dva bacanja, a istom mjerom mu uzvraća Stipčević.

Šundov zabija pod košem, njegov deveti koš. Uzvraća mu Perić nakon skoka u napadu. Aleksići Valter ponovo podižu na plus devet, 43-34 nakon 14 minuta. Aco Petrović poziva minutu odmora.

Johnson smanjuje svojim sedmim košem. Ulazi Toni Prostran. Juby zabija tricu, 43-39. Seriju Zadra zaključuje Perić ulazom, Zadar je smanjio na samo minus dva, 3.49 do poluvremena. Klupa ASK poziva minutu odmora. Smanjenje vodstva nije došlo kao plod kolektivne igre, već individualnih akcija i grešaka ASK-a.

Perić još jednim dobrim ulazom izjednačuje na 43-43. Seriju 9-0 Zadra prekida Brewer tricom. Juby smanjuje svojim 12. košem, a Perić dovodi Zadar u vodstvo 46-47.

Šundov je promašio barem pet napada ASK u ovoj četvrtini. Ružić zabija za dva, pa Zadar tako na poluvrijeme odlazi sa prednošću 46-49.

Zadar je polovicom druge četvrtine zaigrao puno agresivniju obranu, učinio domaćina nervoznim i zbog toga je prešao u vodstvo pred sam kraj četvrtine.

Kod Zadra najefikasniji Juby sa 12, Perić 10 i Garnett 9, a kod domaćina Šunodov 9, Brewer, Aleksić i Helmanis po 8.

Treća četvrtina (30-23)

Brewer pogađa tricu na samom startu. Šundov pogađa za dva i ASK ponovo vodi. Stipčević zabija tricu, Perić krade jednu loptu i zabija kontru uz dodatno bacanje.

Zadar se dobro brani, pa Perić odmah u sljedećem napadu zabija tricu (njegov 16. koš) za 51-58 nakon dvije minute igre. Šundov uzvraća 13. košem.

Još jedan koš Šundova za 55-58 nakon 4 minute igre. Stipčević uzvraća, a Perić stavlja još jednu tricu, Zadar vodi 55-63. Mazutis zabija pet u nizu, Helmanis zabija tricu pa se prednost Zadra od plus osam u manje od minute posve istopila, 63-63. Aco poziva minutu odmora.

Grafs zabija i dovodi ASK u prednost, promašuje dodato, a skače Brewer, Helmanis zabija još jednu tricu, 13-0 serija ASK. Niz domaćih prekida Ivanov. Brewer zabija jedno bacanje.

Juby promašuje tricu i zarađuje tehničku. Helmanis to kažnjava sa dva bacanja, 71-65, 2.15 do kraja treće. Stipčević zabija svoju drugu tricu, 14 koš. Rok zabija još jednu tricu za izjednačenje, ali Vitiols uzvraća istom mjerom. Ivanov zabija jedno bacanje.

Grafs zabija za 76-72, a Gečevski u posljednjoj sekundi promašuje tricu.

Četvrta četvrtina(30-22)

Gečevski zabija za dva, uzvraća Šundov.Gečevski zabija još jednom nakon asista Perića, ali Aleksić odmah zabija tricu, 81-76. Šundov zabija još jednu tricu.

Zadar preko Johnsona, i Stipčevića (trica + dva bacanja) smanjuje na 89-84. Šundov zabija nakon napadačkog skoka. Ivanov zabija sl. bacanje 91-85. Aleksić postiže koš, a Mazutis krade loptu i u kontri odvodi ASK na deset razlike, 95-85, 3.27 do kraja.

Šundov zabija dva bacanja nakon tehničke Perića, a Gečevski zabija tri bacanja. Brewer zabija za dva, dvije minute do kraj.

Minutu prije kraja Stipčević zabija dva bacanja, 24 koš Roka. Brewer pogađa tricu preko Johnson, njegov 19 koš, Zadar je prvi put ove sezone primio više od sto poena, 102-90.

Johnson smanjuje sa dva bacanja. Brewer zabija svoj 21. koš, sedmi u nizu. Juby stavlja jedno bacanje, 104-93. Ivanov pogađa još jedno, a Mazuris u u zadnjoj sekundi utakmie polaže za velikih +12.

Utakmica je završila rezultatom 106-94, a snovi o pobjedi rasplinuli su se kao balon od sapunice zbog katastrofalne igre u obrani. Zadar davno nije primio više od 100 koševa, a u Rigi se dogodilo baš to. Kad je tako teško je računati na išta više od uvjerljivog poraza.

Kod domaćih najefikasniji Šundov 24, Brewer 21, Helmanis 16, a kod Zadra Stipčević 24, Perić 20 i Johnson 17.


Reci što misliš!