Sport

Košarka, EuroCup

KK Zadar u Rigi: Pali bez ispaljenog metka

KK Zadar u Rigi: Pali bez ispaljenog metka

Pred dobro ispunjenim i bučnim gledalištem u prekrasnoj Riga Areni, Zadar se nije predstavio dobrom svjetlu. Domaćini predvođeni  Coreyjem Brewerom i Brunom Šundovom gotovo su cijelu utakmicu vozili u nekoj višoj brzini. Dojam je da su košarkaši Zadra pali bez ispaljenog metka.

Možda je Zadrane impresionirao show koji ASK priređuje za svaku utakmicu. Predstavljanje igrača u NBA stilu, spektakularni audio - vizualni efekti, atraktivne plesačice, break danceri i nebrojeno mnogo ljepotica u publici, stvari su koje odvraćaju pažnju sa košarke, ali čine svaku utakmicu još zabavnijom, čine ju -  feštom. Pravi gušt za osjetila. Grupica od tridesetak glasnih navijača Zadra imat će o čemu pričati.

Sam početak utakmice naznačio je kakva će se košarka gledati, u 3 minute i 20 sekundi  lopta je kroz mrežicu prošla deset puta, a rezultat je bio za Zadar dobrih 10-14. Ipak, momčad Zadra nije dugo mogla pratiti ritam koji su nametnuli iznimno šuterski raspoloženi Latvijci. Grafs i Aleksić do predaha odvode ASK na plus devet, 35-26. Usporedbe radi, u prvom europskom susretu ove sezone, protiv Maroussija, Zadar je u poluvremenu primio 36 poena.

Početak druge četvrtine nije donio ništa novo, Zadar se primaknuo na pet, a ASK je ponovo brzo pobjegao na devet 43-34, ali onda stao. Zadar je spojio nekoliko individualnih akcija, Johnson je ubacio dvicu pa tricu, nadovezao se Perić ulazom i gosti stižu na samo minus dva.

Minuta odmora Rige nije urodila plodom, lakoća kojom su izgubili prednost učinila ih je nervoznima, a to Zadar koristi i preko raspoloženih Perića (10 koševa u poluvremenu) i Johnsona (12 koševa u poluvremenu) te košem Ružića na poluvrijeme odlazi sa prednošću 46-49. U posljednjih pet minuta prvog poluvremena domaći su zabili samo tri koša. Njihovi napadi su išli uglavnom na Šundova kojeg je u tom periodu odlično zatvorio Tomislav Ružić.

Perić je svoju odličnu igru nastavio i u nastavku, u prvih pet minuta drugog poluvremena postiže sedam koševa i u suradnji sa Stipčevićem (dvica + trica) odvodi Zadar na najvećih +8. Da se Zadar ne odvoji još više pobrinuo se Bruno Šundova koji je u tih pet minuta ubacio šest od osam koševa ASK-a.

Od koša Perića za 55-63 u 25. minuti do trice Stipčevića minutu i 38 sekundi prije kraja treće četvrtine, Zadar je postigao samo dva koša, a ASK 16 (od čega četiri trice) i tako preokrenuo vodstvo u svoju korist. Zadrova napadačka igra u tih nekoliko minuta svela se na brzoplete dalekometne šuteve te bezglave ulaze pod koš, rijetkima koji su došli do izrađenog šuta zadrhtala je ruka. U posljednjih deset minuta ušlo se rezultatom 76-72 za Rigu.

Koševima Gečevskog Zadar se primaknuo na 78-76, ali onda ASK radi seriju 9-1 i odlazi na velikih 87-77. Zadar više nije imao igru, u napadu nije bilo strpljenja i koncentracije, a ASK je kažnjavao svaki Zadrov propust. Latvijci su u drugom poluvremenu za tri šutirali fenomenalnih 8/10, na žalost Zadrove obrane, mahom su ti šutevi bili potpuno otvoreni. 

Pokušaj Ace Petrovića da se razlika smanji pa da poraz izgleda pristojnije nije uspio. Sa tri izgububljene lopte, ali i tri prekršaja u posljednoj minuti Zadrani su konačan zbroj istih podigli na brojku 14 (od toga dvije tehničke), što dovoljno govori o čvrstini igre u obrani. Završilo je 106-94.

Statistika otkriva jedan gotovo nevjrojatan podatak koji je u korelaciji sa brojem faulova. Zadar je na gostujućem terenu šutirao 32 bacanja, a domaćin samo 10.

Zadar u subotu gostuje u Beogradu kod Crvene Zvezde. Srećom, Pionir nema taj zapadnjački ili ako hoćete zabavnjački štih. Možda koncentracija bude na visini, a obrana na pameti.


Reci što misliš!