Sport

Košarka, NLB liga

NLB Liga, kalkulator: Borba za Final Four i Euroligu

NLB Liga, kalkulator: Borba za Final Four i Euroligu

Čupavo do kraja

Zadrani su sinoć ostvarili trinaestu pobjedu, s kojom su se Hemofarmu približili na samo pobjedu zaostatka, ali poraz od Heliosa još uvijek boli. Borba za treće i četvrto mjesto bit će neizvjesna do posljednjeg kola baš kao i borba za Euroligu.

Trinaestu pobjedu sinoć je ostvarila i Cibona, pobijedivši u Pioniru Crvenu Zvezdu pa se tako situacija na vrhu dodatno zakomplicirala.
Budućnost je izgubila u Podgorici od Partizana i tako se vjerojatno oprostila od borbe za završnicu. Partizan i Zvezda su relativno sigurni, dok je sada sasvim izvjesno da će se između Hemofarma, Zadra i Cibone tražiti treći i četvrti sudionik Final Foura.

Zadrova najveća prednost je što u slučaju bodovnog izjednačenja sa obije momčadi ima bolji skor u međusobnim susretima. Zadrani imaju i relativno povoljan raspored, ali ne počnu li donositi pobjede sa gostujućih terena (Krka, Zagreb, Olimpija, FMP) teško će zadržati svoju minimalnu prednost prednost do kraja sezone. Osim ta četiri gostovanja Zadar doma mora pobijediti Zvezdu, Budućnost i Vojvodinu. Jedina formula koja Zadru garantira Final Four su sve pobjede do kraja.

Hemofarm do kraja sezone ima najteži raspored, ali ima pobjedu viška od Cibone i Zadra. Vršačka momčad ima dva teška gostovanja (Zvezda i Budućnost, a putuju i u Novi Sad) dok doma imaju redom pobjedive protivnike: Zagreb, FMP, Olimpiju i Split). Olakotna okolnost za Hemofarm je da u eventualnom krugu sa Cibonom ima prednost.

Ipak, od sve tri momčadi u najboljoj situaciji je Cibona koja se pobjedom u Pioniru dovela u zavidan položaj. Cibosi doma igraju protiv Olimpije, Splita, Krke i Partizana, a gostuju kod Vojvodine, Bosne i Heliosa. Od sedam preostalih utakmica Cibona bi lako mogla pobijediti u svim susretima. Najteža utakmica Cibonu čeka u pretposljednjem kolu kada kod kuće dočekuju Partizan, ali ta utakmica za goste vjerojatno neće imati nikakav značaj pa je upitno s kakvim će ju voljnim momentom partizanovci odigrati.

Ako ćemo ulaziti u malo dublje sfere košarkaškog loptanja na ovim prostorima, možemo zaključiti da srpski klubovi ni pod koju cijenu ne žele igrati Final Four na vrućem parketu u Zadru, pa nije nemoguće da "poguraju" ili su već "pogurali" Cibonu prema četvrtom mjestu ne bi li izgurali Zadar kojem je obećano domaćinstvo.

S druge strane, nije nemoguće da Zadar i Cibona budu treći i četvrti sudionik Final Foura, posrne li Hemofarm do kraja u tri utakmice.

Raspored do kraja prvenstva (velikim slovima označene su domaće utakmice):

3. Hemofarm 14-5: ZAGREB, Budućnost, FMP, Zvezda, OLIMPIJA, Vojvodina, SPLIT

4. Zadar 13-6: Krka, Zagreb, BUDUĆNOST, Fmp, ZVEZDA, Olimpija, VOJVODINA

5. Cibona 13-6: OLIMPIJA, Vojvodina, SPLIT, KRKA, Bosna, PARTIZAN, Helios

Kada je Euroligaški ugovor u pitanju, scenarij kojem se nadaju Zadrani jest da sve ostane nepromijenjeno do kraja, odnosno da Zadar uđe na završni turnir, a Cibona ne.

U tom bi slučaju Zadar osvojio 5 bodova za plasman (četvrto mjesto), te još 15 ako bi osvojio natjecanje (op.a. koje bi se igralo u Zadru) pa bi tako uz još jedan (zasad) osvojen bod u EuroCupu Zadar već prije prvenstva Hrvatske osvojio ukupno 21 bod u ovoj sezoni što bi bilo dovoljno za Euroligu.

Cibona je u sezonu ušla sa prednošću od 2 boda, još 7 su dobili za prolazak u TOP 16 Eurolige, a ako bi NLB završili kao peti tome bi se dodalo još četiri boda, ukupno 13. Naravno, računajući da Cibona neće proći u četvrtfinale Eurolige kraj CSKA, Fenerbahcea i Siene.

Rezultat bi pri takvom raspletu bio osam bodova razlike za Zadar, što je nemoguće nadoknaditi u prvenstvu Hrvatske koje prvaku donosi 5, a finalistu 3 boda.

Kombinacija je mnogo pa računajte, polufinalist NLB lige dobiva 3 boda, finalist 8, pobjednik 15. Za plasman u regularnom dijelu, prvoplasirani dobiva 8, drugi 7, treći 6, četvrti 5, peti 4 itd.

Situacija u Europi je sljedeća, prođe li Cibona u četvrtfinale Eurolige dobiva još deset bodova, a Zadar sa svakom sljedećom fazom EuroCupa dobiva još jedan bod. 


Reci što misliš!