Sport

Košarka, EuroCup

Marko Banić: Dogodilo se ono što sam htio izbjeći, Zadar u četvrfinalu

Marko Banić: Dogodilo se ono što sam htio izbjeći, Zadar u četvrfinalu

Neće biti lako igrati protiv mog Zadra

Košarkaši baskijskog Bilbao Basketa biti će protivnici košarkašima Zadra u četvrtzavršnici završnog turnira u Torinu 3. travnja.

Nije to ono što su priželjkivali košarkaši Zadra, a zasigurno to nije priželjkivao niti Marko Banić, najbolji igrač baskijskog kluba.

U večerašnjoj utakmici Marko je odigrao maestralno, zabio je 24 koša (šut za dva  8/12, za tri 0/1, slobodna bacanja 8/8) čemu je dodao 7 obrambenih i 7 napadačkih skokova, te 7 pretrpljenih prekršaja, sve za valorizaciju 35 indeksnih bodova.

Marka smo dobili odmah nakon završetka utakmice protiv Lietuvos Rytasa, čestitali mu na pobjedi ali i njegovoj vrhunskoj prezentaciji.

- Otvorilo mi se večeras i ostvarili smo važnu pobjedu. Ono što nisam želio da se dogodi ipak se na koncu dogodilo, i susrest ćemo se sa Zadrom u četvrtfinalu. Volio bih da je ta utakmica negdje u kasnijoj fazi natjecanja, ali ovako jedan od klubova će morati kući već nakon četvrtfinala, kaže Banić. 

Marko je profesionalac od glave do pete, ali znajući kako je i veliki emotivac zanimalo nas je kakav će biti osjećaj igrati protiv svojih.

- Neće biti nimalo lako. Profesionalac jesam, to je istina, ali vjerujem da neću moći obuzdati emocije igrajući protiv kluba koji me je stvorio i od mene napravio igrača. Bez obzira što će se igrati u Torinu a ne u Višnjiku, siguran sam da će ta utakmica na mene ostaviti poseban doživljaj, kaže emotivni Marko.

Utakmica protiv Rytasa bila je sve samo ne lagana, dugo se lomio rezultat, ali na koncu je presudila fenomenalna obrana baskijske momčadi.

- Teška utakmica. Rytas je tipični predstavnik litavske škole košarke, brzi su, odlični šuteri. Ali odigrali smo zaista čvrstu obranu što je na kraju presudilo. Slomili smo ih tek pred sam kraj utakmice, ali zaista sam zadovoljan kako smo odigrali. Forma nam je u usponu posljednih par utakmica, što je dobro jer ulazimo u fazu sezone kada će to biti jako važno. Puno nas je digla pobjeda protiv moćnog Reala, tada smo napokon shavitili da možemo i s najjačima.

Dvorana u Bilbau je uvijek puna, borba za playoff još nije izgubljena, osiguran je Final Eight u Torinu. Kako su zadovoljni poslodavci.

- Izuzetno su zadovoljni. Dvorana je zaista uvijek puna, navijači su izvrsni, atmosfera u gradu, u klubu i oko kluba fenomenalna. Nakon malo igranja po sistemu toplo-hladno u ACB ligi, sada polako hvatamo ritam i trenutačno smo na pobjedu od zone playoffa, u Europi smo u prvoj sezoni nastupanja dospjeli na završnicu EuroCupa, zaista nema razloga za nezadovoljstvo, kaže Marko.

Kakvu utakmicu očekuje u četvrtzavršnici u Torinu protiv svojih Zadrana.

- Teško je sada o tome nešto reći. Dvadeset dana su u košarci puno. Mi se polako dižemo, nakon odlaska Weisa imali smo problema pod koševima, ali ide na bolje, podigli smo razinu obrane. Zadar je ove sezone dosta mijenjao, došli su novi igrači i trener i za 20-tak dana može se puno toga posložiti. Bit će svakako teško i neizvjesno, ali samo jedan klub može u polufinale. U jednoj utakmici može odlučivati puno toga, pa je teško sada nešto prognozirati, razložan je Banić.

Ulazi se u završnicu sezone, ali u završnicu ulazi i trudnoća Markove Ivane. Ivana i Marko čekaju prinovu u obitelji, trudnoća ide svojim tijekom a beba se očekuje u prvoj polovici svibnja.

- Ivana kaže kako bez obzira na činjenicu što je termin 12. svibnja, očekuje kako bi beba mogla ugledati svjetlo dana i malo ranije. Za sada sve ide super i veselimo se prinovi, zadovoljan je Marko.

Poželjeli smo Marku i Ivani sve najbolje te skoro viđenje u proširenom obiteljskom izdanju u njihovom i našem Zadru. S tim da ćemo Marka vidjeti već u Torinu za kojih dvadesetak dana, ali na Zadranima suparničkoj strani u dresu iurbentia Bilbao Basketa.


Reci što misliš!