Događaji

zadra nova

Dan Europe obilježit će se na Narodnom trgu u Zadru

Dan Europe obilježit će se na Narodnom trgu u Zadru

Događanje će se održati na Narodnom trgu u Zadru u petak, 10. svibnja 2024. godine u razdoblju od 10 do 12 sati.

Agencija za razvoj Zadarske županije ZADRA NOVA u sklopu provedbe projekta EUROPE DIRECT Zadar, u suradnji sa školama ambasadorima EU parlamenta Gimnazijom Vladimira Nazora i Ekonomsko-birotehničkom i trgovačkom školom Zadar, organizira obilježavanje Dana Europe u Zadru.

Događanje će se održati na Narodnom trgu u Zadru u petak, 10. svibnja 2024. godine u razdoblju od 10 do 12 sati. 

Dođite i proslavite s nama Dan Europe! 

I ove godine, EUROPE DIRECT Zadar za posjetitelje je pripremio EU publikacije i prigodne poklone i iznenađenja. Sretnu ruku posjetitelji će moći okušati na „kolu sreće“, a praznih ruku s događanja neće otići ni najmlađi posjetitelji.  

U programu će sudjelovati i Medicinska škola Ante Kuzmanića Zadar, te će učenici u pratnji nastavnika mjeriti tlaka i glukozu posjetiteljima.

Dan Europe obilježava u spomen na obljetnicu Schumanove deklaracije. Stoga se u svim zemljama EU početkom svibnja prigodnim programom obilježava sjećanje na taj povijesni dan. Naime, 9. svibnja 1950. godine Robert Schuman, tadašnji ministar vanjskih poslova Francuske, predstavio svoj prijedlog formiranja Europske zajednice za ugljen i čelik, prve u nizu nadnacionalnih europskih institucija iz kojih je nastala Europska unija. Države osnivačice bile su Francuska, Zapadna Njemačka, Italija, Nizozemska, Belgija i Luksemburg. Ovaj prijedlog, poznatiji kao Schumanova deklaracija, smatra se početkom današnje Europske unije. Vijeće Europske unije u Milanu 1985. godine donijelo je odluku kojom se otad 9. svibnja i službeno obilježava kao Dan Europe.

 


Reci što misliš!