Sport

Košarka, ACB liga

ACB klubovi se nadmeću za 15-godišnjeg diva

ACB klubovi se nadmeću za 15-godišnjeg diva

Oni koji su ga gledali jednoglasni su u ocjeni da "mali zna igrati"

Vjerojatno ne postoji mjesto na kugli zemaljskoj odakle bogati košarkaški klubovi ne crpe talentirane košarkaše. Čim se negdje pročuje glas o klincu koji debelo odskače od svojih vršnjaka, odmah se jave interesanti. Zato ne čudi što se Cajal Laboral (bivša Tau Ceramica) "polakomila" za petnaestogodišnjim Šibenčaninom Dariom Šarićem.

 

A kada se radi o petneasetogodišnjaku koji ima 224 cm i još raste (!), onda među najbogatijim europskim, prije svih španjolskim koji imaju najrazvijeniji skauting u Europi, vlada prava pomama.

Španjolci su u srcu Afrike, točnije u regiji Bandundu u državi Kongo, pronašli dječaka koji ima problema s ubrzanim rastom i koji ima nevjerojatnih 224 centimetara visine i raspon ruku od 242 centimetra.

Mladi Bienvenu Letuni pojavio se u kampu mladih afričkih nada u Kinšasi i iznenadio sve svojom staturom. Naravno, odmah se pronio glas o njegovoj pojavi, pa su se u utrku za "novim Manuteom Bolom", kako su Letunija prozvali zbog sličnosti s nekadašnjim najvišim igračem NBA lige, uključili Joventut i Caja Laboral. Oni koji su ga gledali jednoglasni su u ocjeni da "mali zna igrati", pa je to za jednog diva sasvim dovoljno.

Španjolska Marca piše da će Letunija pregledati liječnici u Badaloni kako bi zaključili treba li mladiću operacija kako bi se zaustavio neprirodan rast. Ipak, njegov dolazak u Španjolsku pitanje je dana i tada će početi licitacija klubova koji ga žele potpisati.

Zasad je najbliži tome Joventut koji ima dobre afričke veze. Tamo je još jedan Afrikanac Webber Lufanga koji je iste dobi kao Letuni i visok je 188 cm, no svojim fizičkim predispozicijama i spektakularnim zakucavanjima impresionirao je sve u Badaloni.

Bilo da Letuni napravi zapaženu košarkašku karijeru, koja mu je zbog visine praktično suđena, Kongo se već odavno upisao na košarkašku kartu. Od tamo dolazi legendarni Dikembe Mutombo, a još dvojica Kongoanaca tek počinju karijeru. U Španjolskoj igra Christian Eyenga (Joventut) i igrao je Serge Ibaka (Manresa) koji će igrati u NBA ligi, a upravo je Ibaka veliki Letunijev uzor.


Reci što misliš!