Sport

Košarka, Euroliga

Euroliga: Spahija želi novi pad Grka i prvo mjesto u skupini

Euroliga: Spahija želi novi pad Grka i prvo mjesto u skupini

Košarkaši Fenerbahçea velikom su pobjedom otvorili Top 16 Eurolige. U gostima su svladali Olympiacos (84-70) i otvorili si put ka prvom mjestu u skupini H.

Poraz u prošlom kolu kod Žalgirisa nakon produžetka (85-84) malo ih je vratio unatrag, tako da nakon četiri utakmice još uvijek nisu sigurni u plasman u četvrtfinale. No, u četvrtak mogu riješiti sve nedoumice: novom pobjedom protiv Olympiacosa, ovaj put u svojoj Sinan Erdem Areni, ne samo da bi se plasirali među najboljih osam momčadi Europe, već bi osigurali i prvo mjesto u skupini, a time i prednost domaćeg parketa u četvrtfinalnoj seriji.

Nije stoga ni potrebno spominjati koliko je za momčad bivšeg hrvatskog izbornika Nevena Spahije predstojeća utakmica važna. Dobra je vijest za našeg stručnjaka da ponovno može računati na razigravača hrvatske reprezentacije Roka Ukića, koji u Kaunasu nije igrao zbog viroze. Uz to, u sastavu će ponovno biti i drugi hrvatski košarkaš, Marko Tomas, koji je, također zbog viroze, kao i problema s preponama, propustio posljednji ogled turskog prvenstva i pobjedu protiv Bornove (97-72).

- Čeka nas vrlo teška utakmica, vjerojatno utakmica sezone. Velik je pritisak na nama, igrat ćemo protiv jedne od najboljih momčadi u Europi i izrazitog kandidata za Final Four. Iako su izgubili od nas u Grčkoj, ali s tako iskusnim igračima i trenerom, učinit će sve da nas pobijede u Istanbulu. No, i mi smo spremni i dat ćemo najbolje od sebe za pobjedu - rekao je uoči okršaja Spahija, a pun poštovanja prema suparniku je i Dušan Ivković, trener Olympiacosa i donedavni srpski izbornik.

- Fenerbahçe nije poražen kod kuće u Topu 16 i bit će favorit i u četvrtak. Moramo igrati snažno protiv momčadi koja prezentira modernu košarku. To je utakmica u kojoj moramo pokazati momčadski duh i momčadsku igru kako bismo bismo nadišli probleme s ozljedama - naglasio je Ivković.

Zanimljivosti:

• Nakon što izađe na parket Sinan Erdem Arene, košarkaš Olympiacosa Theo Papaloukas će postati rekorder Eurolige po broju odigranih utakmica. S 210 dvoboja prestići će nekadašnjeg suigrača J. R. Holdena s kojim trenutno dijeli prvo mjesto.

• Miloš Teodosić, kojeg je FIBA Europe nedavno izabrala za najboljeg košarkaša Europe u 2010. godini, ubacio je najmanje jednu tricu u posljednje 24 utakmice u Euroligi.

• Neven Spahija trenirao je današnjeg igrača Olympiacosa, Australca Matta Nielsena, najprije u Lietuvos Rytas, a potom i u Valenciji. Zajedno su osvojili naslov prvaka Litve i Baltičke lige, a lani s Valencijom i Eurocup.

• Fenerbahçe je trenutno najbolja momčad Eurolige po postotku ubačenih trica (39.6 posto). Najbolji među tricašima je naš Marko Tomas s 11 pogodaka iz 16 pokušaja (68.75 posto).

Forma:

Fenerbahçe:

POBJEDA Bornova 97-72 (doma), TBL liga, 19. veljače

PORAZ Žalgiris 85-84 (vani), Euroliga, 16. veljače

POBJEDA Beșiktaș 81-72 (neutralni teren), Turski kup, 13. veljače

POBJEDA Galatasaray 77-70 (neutralni teren), Turski kup, 11. veljače

POBJEDA Banvit 69-68 (neutralni teren), Turski kup, 10. veljače

Olympiacos:

POBJEDA Maroussi 92-76 (doma), HEBA liga, 20. veljače

POBJEDA Valencia 85-79 (vani), Euroliga, 17. veljače

POBJEDA Ikaros 102-56 (vani), HEBA liga, 12. veljače

POBJEDA PAOK 89-61 (doma), Grčki kup, 9. veljače

POBJEDA Panionios 82-63 (doma), HEBA liga, 5. veljače

Izostanci:

Fenerbahçe: Spahija već duže vrijeme ne može računati na ozlijeđene Gašpera Vidmara i Mirsada Türkcana. Zdravi i spremni za nastup su hrvatski reprezentativci Roko Ukić i Marko Tomas.

Olympiacos: Najveći udarac za ambicije grčkog kluba u Istanbulu bit će izostanak ozlijeđenog Ioannisa Bourousisa. Uz njega, zbog ozljeda neće biti ni Yotama Halperina i Marka Kešelja.


Dodavanje novih komentara je onemogućeno.