Sport

Jedrenje, Mrduja 2011.

Mate Arapov u Anadori pobjednik 80. Mrduje

Mate Arapov u Anadori pobjednik 80. Mrduje

Start protekao u bonaci, nakon čega je zapuhao spasonosni maestral

Najstarija i najmasovnija regata na našoj strani Jadrana i jedna od najstarijih u Europi, startala je ove godine po 80. put. Mrdujska regata u svom jubilarnom izdanju ispunila je stotinama jedara prekrasan splitski akvatorij te kao i svih godina do sada privukla veliki broj gledatelja i sudionika.

Na regatu se prijavilo više od 250 jedrilica i dvije gajete s ukupno preko 2500 jedriličara koji su došli uljepšati ovu sportsku manifestaciju.

Ukupni pobjednik 80. Mrdujske regate je jedrilica ANADORA, iz J.K.Labud s olimpijcem Matom Arapovom za kormilom, koja je za 4 sata i 41 minutu projedrila rutu od Splita pa oko otočića Mrduje te nazad u cilj podno splitskog Sustipana, u dužini 22 nautičke milje. Odmah iza bila je posada broda BLACK MYSTERY, iskusnog skipera Saše Kekovića, dok je SHINING UMAGO završio na trećem mjestu.

U ukupnom poretku maxi krstaš WILD JOE morao se zadovoljiti četvrtim mjestom te priliku za pobjedu potražiti na slijedećoj Mrdujskoj regati.

Važno je opisati i neke okolnosti koje su pratile sam tijek regatavanja. Kako su i najavili iz Državnog hidrometeorološkog zavoda svanuo je prekrasan dan, bez oblačka na nebu i bez daška vjetra. Idealan dan za kupanje i izležavanje, ali nikako za jedrenje.

Nakon znaka za početak regate, jedrilice su se lijeno pokrenule prema Splitskim vratima, a neke su uzele kurs prema Šolti ili Braču. Do okreta prvih brodova oko Mrduje, vjetra je bilo jako malo, ali onda je ipak zapuhao maestral i svima uljepšao ostatak regate. Taktički  najbolje se snašla posada broda ANADORA, vlasnika Marijana Hanžekovića, sa Matom Arapovom za kormilom koja je prva okrenula Mrduju, a odmah iza njih BARBA BRANKO, kojim je kormilario Labudov legendarni skiper Zlatan Filip Zoričić.

Unatoč slabome vjetru i preko 4 sata jedrenog vremena, Mrduja je još jednom pružila svim natjecateljima veliko zadovoljstvo, vikend druženje i zabavu s okusom soli. Najbolja pozicija za praćenje utrke kao i obično bila je južna strana Sustipana, odakle se cijeli akvatorij vidi kao na dlanu, tako se tu smjestila većina jedriličarskih fanova i slučajne publike.


Dodavanje novih komentara je onemogućeno.