Sport

Nogomet, 1. Bundesliga

Bundesliga: Borussiji derbi, Robben tragičar

Bundesliga: Borussiji derbi, Robben tragičar

Dortmunska je Borussija pobjedom nad Bayernom 1-0 u derbiju 30. kola Bundeslige povećala prednost na ljestvici na šest bodova i značajno se približila obrani naslova njemačkog nogometnog prvaka.

Pred preko 80.000 tisuća gledatelja na Signal-Iduna Parku u Dortmundu, Borussija je srušila Bayern s 1-0 u utakmici koja je u završnici ponudila veliku dramu, promašeni jedanaesterac i dvije grede u sudačkoj nadoknadi...

U prvom je poluvremenu najveću prigodu za Borussiju propustio Robert Lewandowski pogodivši vratnicu u 37. minuti. No, u nastavku je prvi strijelac Borussije pronašao mrežu gostiju. Veliku radost domaćim je navijačima svojim jubilarnim 20. ovosezonskim pogotkom u njemačkom prvenstvu, Poljak donio u 77. minuti kada je odlično reagirao na snažan udarac Grooskreutza s ruba kaznenog prostora. Lewandowski je na petercu petom lagano skrenuo loptu koja je promijenila smjer i odsjela u Bayernovoj mreži.

Od vodstva Borussije Bayern je krenuo na sve ili ništa, a da ne osvoje ništa ''pobrinula se'' njihova velika zvijezda Arjen Robben. Nizozemski je veznjak pet minuta prije kraja utakmice na odlično proigravanje Riberyja prvi stigao do lopte ispred braniča i vratara domaćih, a po nogama ga je zahvatio Borussijin čuvar mreže Weidenfeller pa je glavni sudac opravdano pokazao na "kreč". Međutim, loš udarac upravo Robbena, u lijevu vratarevu stranu, Weidenfeller je iskupivši se za skrivljeni penal ne samo obranio nego i uhvatio loptu. U jeku završnog pritiska minhenske momčadi jednu ubačenu loptu u šesnaesterac Borussije domaći je branič Subotić nespretno glavom produžio do vlastite grede, a na odbijanac je natrčao ponovo Robben te s četiri metra šutirao katastrofalno visoko preko gola.

Minutu po tom iz kontranapada Lewandowski je u čistoj šansi lobao Neuera ali je i njegova lopta odsjela na gredi. Ipak, i jedan njegov zgoditak bio je dovoljan za veliko slavlje dortmunđana koji četiri kola prije kraja imaju velikih šest bodova viška u odnosnu na Bavarce.

Od Hrvata Ivan Perišić je u igru kod Borussije ušao u 74. minuti, dok je Ivica Olić kod Bayerna minutu kasnije zamijenio Marija Gomeza. Drugi hrvatski reprezentativac u redovima gostiju Danijel Pranjić nije ulazio u igru.

Niti u ostalim današnjim (srijeda) preostalim susretima 30. kola gosti nisu osvojili niti boda nego su dapače primili 13 zgoditaka u četiri dvoboja.

Najteže je stradao HSV koji je kod Hoffenheima ispraćen s 4-0 pa će navijači kluba iz Hamburga strahovati za ostanak u društvu najboljih do posljednjeg kola. Mirnu završnicu prvenstva svojoj momčadi osigurali su Vestergaard, Salihović, Johnson i Schipplock, a za pogodak posljednjeg asistirao je Boris Vukčević. Kod pobjedničkog sastava cijelu je utakmicu s klupe odgledao Srđan Lakić. U redovima HSV-a čitav je dvoboj odradio Ivo Iličević, a Mladen Petrić je zaigrao u nastavku od 46. minute.

Uvjerljiv je bio i Nürnberg koji je pred vlastitim navijačima torpedirao Schalke s 4-1, dok je s pogotkom manje Bayer u Leverkusenu "počastio" Kaiserslautern. Bivši trener Hajduka Krassimir Balakov nastavio je niz svog prethodnika tako da je Kaiserslautern sada na 20 susreta bez pobjede u Bundesligi što je 4. najduži negativan niz u povijesti. Za "apotekare" i dalje zbog ozljede ne nastupa Vedran Ćorluka.

U preostalom ogledu Hannover je na svom terenu dosta lako nadvisio Wolfsburg s 2-0, te tako momčadi Felixa Magatha nakon četiri pobjede nanijeo drugi uzastopni poraz. Za goste je cijelu utakmicu odradio Mario Mandžukić.

Bundesliga, 30. kolo:

Borussia Dortmund - Bayern 1-0 (Lewandowski 76)

Nürnberg - Schalke 4-1 (Balitsch 25, Simons 37-11m, Didavi 45, 87 / Holtby 85)

Hoffenheim - HSV 4-0 (Vestergaard 17, Salihović 25-11m, Johnson 51, Schipplock 59)

Bayer Leverkusen - Kaiserslautern 3-1 (Kiessling 1, Rolfes 57, Reinartz 69 / Derstroff 42)

Hannover - Wolfsburg 2-0 (Diouf 44, Ya Konan 77)


Dodavanje novih komentara je onemogućeno.