Sport

Nogomet, Euro 2012

Pirlo: "Panenka" je slomila Engleze

Pirlo:

"Dirigent" talijanske nogometne reprezentacije Andrea Pirlo smatra da je način na koji je izveo jedanaesterac u četvrtfinalu Europskog nogometnog prvenstva protiv Engleske bio ključan u slamanju ionako slabog mentaliteta Engleza kada su penali u pitanju.

Talijani su u lutriji jedanaesteraca, nakon što je 120 minuta utakmice završilo bez pogodaka, zaostajali 2-1 i to nakon što je Riccardo Montolivo promašio, a Wayne Rooney pogodio svoj penal u drugoj seriji. Nakon toga je loptu uzeo Pirlo, te ju u stilu legendarnog Panenke samo lagano potkopao i poslao po sredini gola. Vratar Engleske Joe Hart otišao je u krivu stranu i nije imao šansi vratiti se kako bi zaustavio pogodak koji je pokrenuo preokret.

Naime, nakon toga su Englezi promašili preostala dva svoja jedanaesterca (Young i Cole), a Talijani pogodili svoja dva (Nocerino, Diamanti), te s 4-2 otišli u polufinale.

- Hart je radio neke čudne pokrete na vratima. Kada sam vidio da će se baciti u stranu odlučio sam izvesti penal na način na koji sam to uradio - prepričao je Prilo svoj sjajan potez.

- To je stavilo dodatan pritisak na engleske izvođače.

Italija je sasvim zasluženo izborila polufinale, jer je tijekom cijelog susreta bila bolja momčad.

- Engleska nije stvorila nijednu pravu priliku na utakmici. Igrali su kao da su htjeli jedanaesterce. Znali smo da možemo dominirati i to smo napravili. Sve što je Engleska radila jest branila se. Žao mi je jedino što smo se previše potrošili u ovoj utakmici koju smo trebali dobiti nakon 90 minuta - izjavio je veznjak "azzurra".

Možda i najveći junak sinoćnje utakmice, vratar Gianluigi Buffon, se složio sa svojim kolegom iz Juventusa da je Italija zaslužila igrati polufinale.

- Bojao sam se jedanaesteraca jer je to lutrija, sreća... Kada se pogleda 120 minuta nogometa, onda smo zaslužili pobijediti. Stvorili smo mnogo više prilika za pogodak i bili smo dominantni tijekom cijelog susreta - zaključio je Buffon koji je u četvrtoj seriji obranio jedanaesterac Coleu.

Neočekivani sudionik četvrtfinala, Alessandro Diamanti (Bologna) kojem je ulazak u drugom poluvremenu bio tek treći nastup za Italiju, priznao je da nije znao kako će pucati posljednji, pokazalo se pobjednički jedanaesterac za Italiju.

- Pravda je zadovoljena. Kontrolirali smo utakmicu od prve minute i bili smo bolji. Što se penala tiče nisam o njemu razmišljao. Sve što mi je prošlo kroz glavu jest da zabijem i odem slaviti s Buffonom.


Dodavanje novih komentara je onemogućeno.