Sport

Najbolji u 2014.

HOO proglasio najuspješnije u 2014. godini

HOO proglasio najuspješnije u 2014. godini

Na svečanosti Velikog dana hrvatskog sporta u Kristalnoj dvorani hotela The Westin Zagreb Hrvatski olimpijski odbor (HOO) proglasio je najuspješnije sportaše i trenere u 2014. godini. Uz izravan TV prijenos HRT-a HOO je završio godinu nagrađivanjem najboljih, odavši im priznanje za sportski rezultat i poseban doprinos za razvoj sporta.

Najbolji sportašica i sportaš u 2014. godini su europska prvakinja u bacanju diska Sandra Perković i osvajač srebrne medalje u super-kombinaciji na Olimpijskim igrama u Sočiju Ivica Kostelić.

Najuspješnija ženska ekipa u izboru HOO-a je hrvatska streljačka reprezentacija u gađanju samostrelom, prva na Svjetskom prvenstvu u Frankfurtu, u sastavu Nikolina Krivanek, Branka Pereglin i Valentina Pereglin. Najuspješnija momčad je hrvatska stolnoteniska reprezentacija, brončana na Europskom prvenstvu u Lisabonu, u sastavu Andrej Gaćina, Frane Tomislav Kojić, Tomislav Kolarek, Tomislav Pucar i Tan Rui Wu.

Najuspješnijim sportskim parom, štafetom ili posadom proglašeni su svjetski prvaci u dvojcu na pariće Valent i Martin Sinković.

Najuspješniji trener je Ante Kostelić, trener srebrnog olimpijca Ivice Kostelića.

Hrvatska nogometna reprezentacija proglašena je sportskim promicateljem Hrvatske u svijetu u 2014. godini.

Trofej Međunarodnog olimpijskog odbora 2014. pod nazivom "Olimpijski sport i umjetnost" dodijeljen je akademskom kiparu Anti Guberini. "Ante Guberina je kao student Akademije likovnih umjetnosti u Zagrebu, sudjelovao sa svojim radom "Olimpijski lanac" na umjetničkom natječaju koji je organizirao MOO uoči održavanja Olimpijskih igara u Sydneyu 2000. godine. Osvojio je prvo mjesto u kategoriji skulpture, a njegov rad dio je fundusa Međunarodnog olimpijskog muzeja u Lausanni. Time je ostavio dubok i neizbrisiv trag hrvatske umjetnosti neraskidivo povezane s olimpizmom i sportom. Autor kontinuirano doprinosi promidžbi olimpizma na nacionalnoj i međunarodnoj razini te svoj talent i dalje razvija u korist sporta i olimpijskih vrijednosti" stoji između ostalog u obrazloženju Komisije za dodjelu Trofeja.

Nagrada HOO-a Matija Ljubek, najviše priznanje HOO-a pojedincima za osobit doprinos u sportu, te udrugama koje su pridonijele razvoju pojedinih područja sporta, uručena je olimpijcima Bošku Lozici i Josipu Čorku, voditeljici programa zdravstvene skrbi i prehrane u HOO-u, nutricionistici Mimi Vurdelji, dugogodišnjem sportskom djelatniku, predsjedniku Hrvatskog školskog sportskog saveza Nikoli Perkoviću te Judo klubu Mladost iz Osijeka.

Nogometašu Željku Čajkovskom uručeno je odlikovanje Reda Danice hrvatske s likom Franje Bučara. Odlikovanje mu je kao izaslanik predsjednika Republike Hrvatske Ive Josipovića uručio predsjednik HOO-a Zlatko Mateša. Željko Čajkovski jedini je živi hrvatski nositelj srebrne medalje s Olimpijskih igara u Londonu 1948. godine i naš je najstariji živući olimpijac.


Dodavanje novih komentara je onemogućeno.