Sport

Nogomet, Primera

Bez golova Lea i Cristiana, Barcelona bi bila ispred Reala na ljestvici

Bez golova Lea i Cristiana, Barcelona bi bila ispred Reala na ljestvici

Da su Real Madrid i Barcelona daleko najmoćniji klubovi u Španjolskoj, nije nikakva novost. Međutim, postoje i mišljenja kako im drugu dimenziju daju ponajviše njihova dva 'vanzemaljca', Lionel Messi i Cristiano Ronaldo.

Iako su i ostale zvijezde ovih klubova sama krema nogometnog svijeta, Argentinac i Portugalac su ti koji donose najveću prevagu.

Kako bi se statistički pokušao mjeriti utjecaj tog dvojca najboljih svjetskih nogometaša na svoje klubove, napravljena je i posebna ljestvica španjolske Primere, u kojima kod Reala i Barce nema uračunatih pogodaka Messija i Ronalda. Princip je sljedeći - ako je Real pobjedio Elche s 5:1, a Ronaldo je zabio četiri pogotka, onda je taj rezultat u ovoj kalkulaciji 1:1, te je kraljevskom klubu u tu novo kreiranu ljestvicu upisana bod, umjesto tri koja je u stvarnosti osvojio.

Kako to onda izgleda? Ono što prvo upada u oči je smjena koja se događa na ljestvici. Real Madrid bi umjesto 61 boda, koliko ih sada ima u Primeri, bez Cristianovih pogodaka imao 56. Barcelona bi ih tada (bez Messijevih golova) prestigla na ljestvici sa 57 bodova, dok ih u stvarnosti ima 59.

Dakle, bez golgeterskog učinka Ronalda Real bi imao pet bodova manje, Barcelona bi ostala uskraćena za dva boda, no i dalje bi te dvije momčadi bile lideri u Primeri ispred trećeplasiranog Mandžukićevog Atletico Madrida koji ima 54 boda.

Također, vidljivo je kako kraljevski klub nešto više ovisi o pogocima Cristiana Ronalda, nego Barcelona o Messijevim golovima.

Više čitajte na Goal.com/hr


Dodavanje novih komentara je onemogućeno.