Sport

Nogomet, Španjolski kup

Španjolska i dalje u šoku nakon kupa kralja: Katalonci se uspoređuju s Hrvatima

Španjolska i dalje u šoku nakon kupa kralja: Katalonci se uspoređuju s Hrvatima

Glasna eksplozija zvižduka uoči finala Kupa kralja u Barceloni između istoimenog prvaka i Athletica uznemirila je radikalne Španjolce, ali i one nešto umjerenije.

Klubovi, čije regije neskriveno gaje separatističke ideje, na kraju neće biti kažnjeni, ali španjolski Goal istražio je li i koliko bilo sličnih slučajeva u Europi.

Nama najbliži primjer svakako je slučaj iz 1990. godine kada je Jugoslavija, uoči Svjetskog prvenstva u Italiji, odigrala prijateljsku utakmicu protiv Nizozemske u Maksimiru. Obzirom da se utakmica dogodila svega nekoliko tjedana nakon incidenata uoči (nikad odigrane) utakmice Dinama i Crvene Zvezde, jugoslavenska himna dočekana je salvom zvižduka. Zbunjeni Nizozemci nisu vjerovali što se događa, a nešto kasnije Hrvatska je proglasila nezavisnost, ali i proživjela ratna stradanja...

U Italiji zviždalo se nedavno, 2012. i 2014. godine i to uoči finala kupa. I to u znak prosvjeda protiv političara. Takvi slučajevi dogodili su se u Veroni i Livornu.

Jedan od poznatijih incidenata bio je 2002. godine kada su navijači Bastije na Stade de Franceu (također žestoki separatisti) izviždali francusku himnu. Tadašnji predsjednik Francuske, Jacques Chirac, tražio je odgodu utakmice, a koja je na kraju pomaknuta za 20 minuta.

Posljednji slučaj dogodio se u susjednoj BIH gdje su igrači Širokog Brijega uoči uzvratne utakmice finala kupa protiv Olimpica, okrenuli leđa zastavi, a isto su učinili, zanimljivo, i suci.

Goal.com/eZd


Dodavanje novih komentara je onemogućeno.