Sport

ABA liga 2016/17

ABA Liga: Mega Leks riješio Zadar u prvom poluvremenu

ABA Liga: Mega Leks riješio Zadar u prvom poluvremenu
Mega Leks / Ivica Veselinov

Košarkaši Zadra doživjeli su večeras svoj 13 poraz u regionalnoj ABA ligi. Na gostovanju u Sremskoj Mitrovici, Zadrani su u dvoboju kod direktnog suparnika za opstanak, poraženi od Mega Leksa rezultatom 92-75

Zadrani, nakon dugo vremena kompletirani i u najjačem sastavu otputovali su u Sremsku Mitrovicu, gdje su u sklopu 19. kola regionalne ABA lige gostovali kod domaće momčadi Mega Leksa. 

Domaćin, neugodna momčad Mega Leksa, nalazila se samo jednu pobjedu iza Zadrana i trebao je ovo biti svojevrsni derbi začelja. Ako na kraju derbijem možemo utakmicu u kojoj gosti "skinu gaće" nakon sedam uvodnih minuta igre. 

Neven Plantak je utakmicu otvorio standardnom petorkom Vladović, Barać, Ramljak, Mazalin i Marinković, bez nedavno potpisanih pojačanja. Nervozan početak s obje strane, razumljiv zbog velikog uloga kojeg nosi utakmica donio nam je prvih sedam minuta prve četvrtine ravnopravnu utakmicu, u kojoj je Mega stekla neznatnu prednost 12-10.  

Nakon toga, uslijedio je potop zadarske momčadi biblijskih razmjera. Gosti su poput neke na brzinu skupljene amaterske družine prvo do kraja prve četvrtine pretrpjeli seriju 16-3, kojom je Mega Leks nakon prvih deset minuta igre stekao prednost od 15 koševa viška, (28-13). 

Zadarski strmoglavi pad u provaliju nastavio se sve do 17. minute, do koje je domaćin novom serijom 17-7 stigao do prednosti od 25 koševa viška, 45-20. Domaćin je tako u tih deset minuta igre ubacio čak 33 koša a primio tek deset i praktički već tada riješio pitanje večerašnjeg pobjednika. U posljednjim minutama prvog dijela nije bilo većih promjena i Mega Leks je na veliki odmor otišao sa + 26, (53-27).

Nakon prvih dvadeset minuta igre, listu najboljih domaćih strijelaca predvodio je Zagorac s ubačenih 13 poena, Spasojević je dodao 12 a Čančar 11. S druge strane, Jakov Vladović i novo pridošlo pojačanje Franke ubacili su najviše u dresu Zadra, svaki po 7 poena. Ukupna valorizacija cijele momčadi Nevena Plantaka iznosila je 5.

Povratkom momčadi s velikog odmora, domaćin je smanjio intenzitet utakmice i konstantno održavao sigurnu prednost. Istina, Zadar je dobio treću četvrtinu utakmice rezultatom 27-22, međutim nije to utjecalo na ukupan dojam. Mega je držala sigurnu pobjedu u rukama, i samo to je domaćinu bilo važno. 

A sigurnu pobjedu je na kraju i upisala, i to rezultatom 92-75. Zadar je tako nakon MZT-a i od Mega Leksa upisao veći poraz nego što je smio, s obzirom da su Zadrani prvu utakmicu između ova dva suparnika pobijedili rezultatom 90-86. U slučaju istog broja pobjeda između ovog trolista, koji se trenutno uz Krku nalazi na začelju lige, Zadrani imaju slabiju međusobnu koš razliku s oba suparnika. 

Stoga već sada možemo sljedeću domaću utakmicu protiv Krke okarakterizirati kao sudbonosnu. Ne pobjedi li momčad Nevena Plantaka Krku, s ovakvom formom teško će se spasiti od ispadanja. 

Domaćin je imao čak šest dvoznamenkastih strijelaca. Spasojević je sa 16 poena bio najbolji strijelac, Kaba i Zagorac dodali su po 13 poena. U redovima zadarske momčadi, Barać i Franke ubacili su po 14 poena, a Mazalin i Marinković dodali svaki po 11. 

KK Mega Leks - KK Zadar    92-75   (28-13, 25-14, 22-27, 17-21)

Sremska Mitrovica - Dvorana Pinki, gledatelja: 900 Suci: Matej Boultazer, Igor Mitrovski i Vladan Šundić

KK Mega Leks: Mushidi 5, Rebić 10, Jaramaz 12, Spasojević 16, Kaba 13, Zgorac 13, Čančar 11, Simeunović 2, Tejić, Novak 8, Kapetanović, Marelja 2

KK Zadar: Franke 14, Bašić, Vladović 7, Jelenković, Krajina 8, Georgiev 3, Brzoja 2, Marinković 11, Barać 14, Ramljak, Kovačević 5, Mazalin 11 

Tablice vam donosi SofaScore - rezultati uživo


Reci što misliš!