Sci-Tech

Radi lakšeg praćenja životnog ciklusa

Michelin najavio čipiranje automobilskih guma do 2023. godine

Michelin najavio čipiranje automobilskih guma do 2023. godine

Michelin je najavio da će do 2023. godine početi u sve svoje automobilske i kamionske gume koje proizvodi ugrađivati RFID čipove kako bi se lakše mogao pratiti njihov cijeli životni ciklus.

Čipiranje postaje stvarnost – samo ne u smislu teorija zavjere kakve kruže ove godine, nego u području automobilskih guma koje bi kroz koju godinu trebale biti opremljene čipovima za elektromagnetsku identifikaciju (RFID). Najavio je to Michelin, koji će takve čipove početi ugrađivati prilikom proizvodnje u sve gume, najkasnije do 2023. godine. Sličnom tehnologijom već su opremljene njihove kamionske gume, a u naredne tri godine isti će se način označavanja i praćenja početi ugrađivati i u one namijenjene osobnih automobilima.

Čipiranje za veću sigurnost

U Michelinu kažu kako će čipovi omogućiti praćenje gume tijekom njezinog cijelog životnog vijeka, od proizvodnje do kraja upotrebe i slanja na otpad. Olakšano će biti planiranje zamjene guma, recikliranja, ali i praćenja i poboljšanja efikasnosti cijelog ekosustava vezanog uz gume.

RFID čipovi moći će bežično komunicirati i s novijim generacijama automobila, koji će podatke o gumama moći vozačima prikazivati na putnom računalu, ali i prilagoditi funkcioniranje sustava aktivne sigurnosti (poput kontrole proklizavanja i stabilnosti vozila) pojedinom modelu guma i njihovim karakteristikama. Proizvođač guma surađuje i s drugim kompanijama u ovom sektoru na drugim inovacijama koje bi moglo donijeti "pametno" označavanje guma RFID čipovima.

Plan Michelina je u tvornici u njemačkom Homburgu godišnje u gumu ugrađivati do 15 milijuna RFID čipova, te ih takve, pripremljene za ugradnju u automobilske gume slati u sve druge svoje tvornice u svijetu.