Sci-Tech

VIDEO

Elon Musk najavio spektakl: SpaceX danas planira lansirati raketu Falcon Heavy

SpaceX danas planira lansirati teretnu raketu Falcon Heavy, letjelicu koja kao i ostatak svemirskih brodova poznatog vizionara, tehnologa Elona Muska, pored 27 moćnih motora koristi ponovno iskoristive raketne pojačivače, odnosno boostere.

Oni letjelici pomažu da savlada nemilosrdno gravitacijsko polje naše rodne planete po puno manjoj cijeni nego ostatak raketa koje svoje skupe boostere ne mogu reciklirati i iskoristiti ponovno.

"Ako nam ovo pođe za rukom, za konkurenciju će to značiti Game Over.", rekao je Musk tijekom službene presice u kojoj je najavio i prijenos uživo. Naime, šefu Tesle nije dovoljno da sam posvjedoči pokusnom letu koji bi moga revolucionarizirati transport u svemir, već ga želi podijeliti sa ostatkom svijeta, kao i ljutitim konkurentima. SpaceX Falcon Heavy svoj će testni let započeti u 19:30, a u svemir planira ponijeti automobil pod nadimkom 'Starman'.

Musk je vrlo svjestan da pored SpaceXa postoje i druge kompanije koje koriste sličnu tehnologiju. Jedna od njih je Blue Origin koja se nalazi u vlasništvu Amazonovog multimilijunaškog bossa Jeffa Bezosa. Bezos je čak neki dan na Twitteru Musku poželio sretni testni let, na što je Musk odgovorio kao, pa...Musk.

Falcon Heavy nije jedina SpaceXova raketa velike snage. Firma uporno radi na sustavu pod imenom BFR kojeg planira iskoristiti za transport posade. Musk za BFR tvrdi da radi brže od Falcon Heavyja te da je puno jeftiniji.

"Na ovoj raketi možemo dodati hrpu snage ugradivši još dva boostera - što je oko 4.5 megatona potiska.", rekao je Musk tijekom presice.

"Iskreno, ako se cijela stvar razleti u komade bit će nam dosta žao, no ako već planirato učiniti, neka to napravi posred ili pri kraju misije - a ne na postolju za lansiranje.", rekao je Musk i dodao "Bit ću sretan ako raketa poleti i ne raznese lansirno postolje u komade."

Ako raketa eksplodira i raznese lansirnu rampu, kompaniji će trebati oko godinu dana za popravak i drugi pokusni let. Ako raketa poleti i raskomadaju je supersonični udari ili se bočni boosteri ne odvoje, SpaceX bi cijelu stvar mogao reciklirati za svega par mjeseci.

"Apsolutno sam uvjeren da smo napravili sve da maksimaliziramo šansu za uspjeh.", rekao je te nadodao "Postane li ovaj let veliki uspjeh ili spektakularni promašaj, predlažem da ga pogledate jer će biti vrijedan vašeg vremena."

Prijenos lansiranja možete pratiti ovdje.

 


Reci što misliš!