Sci-Tech

mobilne aplikacije

Google je tijekom 2017. iz Play Storea uklonio oko 700.000 aplikacija

Google je tijekom 2017. iz Play Storea uklonio oko 700.000 aplikacija

Google je objavio kako je tijekom prošle godine iz Play Storea uklonio oko 700.000 aplikacija, što malicioznih što onih zavaravajućeg sadržaja

Google je objavio izvještaj u kojem između ostaloga navodi i broj uklonjenih aplikacija iz Play Storea tijekom 2017. godine. Radi se o brojci od oko 700.000 aplikacija za koje je Google ocijenio da su loše, maliciozne ili zavaravajućeg sadržaja, javlja Bug.

Kada se novo stanje usporedi s onim od godinu dana ranije (2016.) vidljivo je kako se broj spornih aplikacija povećao za 70%. Usporedbe radi, prošle godine je uklonjen jednak broj aplikacija koliko ih je ukupno bilo u Play Storeu (Android Marketu) 2012. godine.

Google je u izvještaju naveo kako 99% uklonjenih aplikacija nije nikada ni stiglo do krajnjih korisnika, jer su na vrijeme prepoznate kao štetne. Google je takve aplikacije svrstao u tri kategorije – Copycats, Inappropriate content i Potentially Harmful Applications (PHAs).

Googleovci su prošle godine zabranili i pristup velikom broju developera na Play Store, a za koje su prethodno ocijenili da proizvode loše aplikacije, odnosno da njihove aplikacije krše Googleova pravila ili da potpadaju pod neku od gore navedenih kategorija.

Bez mogućnosti objave aplikacija je tako tijekom 2017. godine ostalo 100.000 developera, a zahvaljujući novim mehanizmima istima će biti znatno teže otvoriti novi račun kako bi pokušali plasirati loše aplikacije na Play Store.

Iako se brojka od 700.000 uklonjenih aplikacija čini veliko, ona je tek manji dio postojeće ponude. Naime, Play Store je u prosincu 2016. godine imao oko 2,6 milijuna aplikacija, a u roku od godine dana ta se brojka povećala na 3,5 milijuna.


Reci što misliš!