Sci-Tech

Nove metode hakera

Nova prijevara na facebooku ugrožava vaše bankovne račune

Nova prijevara na facebooku ugrožava vaše bankovne račune

Na ovaj način osobni i povjerljivi podaci daju se direktno hakerima u ruke koji onda mogu isprazniti bankovne račune te iskoristiti mail i šifre za druge prijevare

Sigurnosna kompanija Kaspersky Lab upozorila je na novu prijevaru koja se širi Facebookom koja ugrožava bankovne račune korisnika te društvene mreže.

 

Hakeri su se ovog puta itekako potrudili te koriste nekoliko metoda kako bi ovu prijevaru učinili što realnijom i time uspjeli zavarati korisnike najveće društvene mreže, a krajnji cilj im je dobiti podatke o njihovim bankovnim karticama kako bi ih poslije mogli 'isprazniti' donosi net.hr.

Prvi korak u ovoj metodi jest klasični phishing i preuzimanje kontrole nad profilima korisnika Facebooka - hakeri tada mijenjaju ime i sliku na profilima koje su preuzeli te koriste logo Facebooka i ime 'Facebook Security' napisano posebnim fontom.

Nakon toga hakeri svim prijateljima korisnika kojima su oteli račun šalju chat poruku u kojoj ih upozoravaju da im je netko prijavio profile i da će zbog toga biti ugašeni te se potpisuju s 'Thank You, The Facebook Team', a kako u imenu piše Facebook Security, korisnici bi zaista mogli pomisliti da se radi o poruci koju je poslao netko iz ove kompanije.

Kako bi 'potvrdili' svoje profile i spriječili njihovo gašenje, korisnici moraju kliknuti na priloženi link u toj poruci, a on ih vodi na lažnu stranicu koja je napravljena vrlo slično početnoj stranici Facebooka.

Tu oni moraju upisati ime, mail, šifru za pristup Facebooku, šifru za mail i sigurnosno pitanje, a nakon toga otvara se sljedeća stranica u kojoj korisnici moraju upisati prvih šest brojeva kreditne kartice kako bi 'potvrdili identitet'.

Ako korisnici nastave s ovom lažnom procedurom potvrde računa na Facebooku, stranica će ih dalje zahtijevati unos svih informacija vezanih uz bankovne kartice - ime i prezime, adresu, broj kartice, datum isteka kartice te sigurnosni kod.

Na ovaj način osobni i povjerljivi podaci daju se direktno hakerima u ruke koji onda mogu isprazniti bankovne račune te iskoristiti mail i šifre za druge prijevare.

Osim ove, trenutno je aktualna i još jedna prijevara na Facebooku - korisnicima ove društvene mreže (lažni) Mark Zuckerberg šalje poruke u kojima kaže da se Facebook udružio s Appleom kako bi korisnicima poklonio besplatne iPhone i iPad uređaje. Kako bi dobili svoj poklon, oni moraju dati svoje osobne podatke (uključujući i brojeve kartica) kako bi im se Appleovi uređaji mogli isporučiti.

Prijevara na Facebooku sve je više, stoga budite oprezni i što god činili, nemojte nikome davati podatke o svojim bankovnim karticama!


Dodavanje novih komentara je onemogućeno.