Sci-Tech

Ilegalna praksa

Nagodba za nezapošljavanje

Nagodba za nezapošljavanje

Četiri velike američke tvrtke iz tehnološkog sektora, Apple, Google, Intel i Adobe, ponudile su 415 milijuna dolara za nagodbu u slučaju vezanom uz navodno ilegalnu praksu prilikom zapošljavanja zaposlenika.



Tužba je podignuta 2011. od strane bivših zaposlenika koji su optužili tvrtke za stvaranje povezane mreže ugovora putem kojih su držali plaće niskim i međusobno nisu zapošljavali bivše zaposlenike. Nakon što su se tri druge tvrtke obuhvaćene tužbom, Lucasfilm, Pixar i Intuit, nagodile s tužiteljima plativši 20 milijuna dolara, i četiri preostale tvrtke ponudile su nagodbu u iznosu od 324,5 milijuna dolara, no ona je odbijena od strane suca kao preniska obzirom na broj zaposlenika koji radi u tim tvrtkama.

Tužba obuhvaća oko 65.000 zaposlenika koji su radili u navedenim tvrtkama između 2005. i 2009, a posebno je zanimljiva javnosti zbog otkrivanja internih mehanizama kako tvrtke međusobno surađuju. Primjerice, objavljene su poruke elektroničke pošte u kojima pokojni Steve Jobs kontaktira tadašnjeg Googleovog CEO-a i člana Appleovog upravnog odbora, Erica Schmidta, tražeći od Schmidta da se drži sporazuma između tvrtki i zaustavi zapošljavanje njihovog bivšeg zaposlenika.

Ovo je drugi prijedlog nagodbe, u kojem je iznos povećan za 90,5 milijuna dolara. U prijedlogu nagodbe optužene tvrtke i dalje niječu bilo kakvo zlodjelo ili kršenje zakona, no predlažu nagodbu kako bi izbjegli rizike, teret i nesigurnost vezanu uz sudski spor.

Bug.hr


Dodavanje novih komentara je onemogućeno.