Sci-Tech

Najviši sud EU na strani studenta koji se žalio na Facebook

Najviši sud EU na strani studenta koji se žalio na Facebook

Max Schrems se najprije žalio irskom povjereniku za zaštitu podataka, gdje Facebook ima svoje europsko sjedište, no Irci su žalbu odbili. Najviši sud Europske unije presudio je u korist studenta Maxa Schremsa iz Austrije, koji je podigao tužbu tvrdeći da se ne poštuje transatlantski sporazum o zaštiti osobnih podataka korisnika interneta, javlja Mashable.

Schrems je tužbu digao nakon što je Edward Snowden prije dvije godine objavio tajne informacije Nacionalne sigurnosne agencije čime je javnosti obznanio programe prisluškivanja koji su kršili ljudska prava na privatnost i tajnost osobnih podataka.

Schrems se žalio irskom povjereniku za zaštitu podataka, gdje Facebook ima svoje europsko sjedište, jer je smatrao da američki zakoni ne nude dovoljnu zaštitu podataka, prenesenih sa te društvene mreže, od nadzora servera u SAD-u.

Irci su najprije odbili ovu žalbu pozivajući se na odluku iz 2000. godine pod nazivom "safe harbor", kojom je SAD obećao sigurnost podataka, no to je samo pospješilo šanse za trgovanjem podacima između američkih i europskih kompanija.

Još je puno pravnog posla u uređivanju sigurnosti podataka na internetu

Danas je najviši europski sud pak opovrgnuo odbijanje žalbe, upozoravajući da odredba iz 2000. nedovoljno osigurava zaštitu podataka građana.

Facebook se još nije izjasnio o slučaju, a sve bi moglo biti početak rasprava i dovođenja novih zakonskih uredbi o poslovanju tehnoloških tvrtki na europskom tržištu, a koje bi trebale štititi i uvesti kontrolu prilikom transfera podataka iz Europe u SAD.


Dodavanje novih komentara je onemogućeno.