Sci-Tech

Internet

Čak se 30% korisnika Interneta na svijetu spaja preko VPN-a

Čak se 30% korisnika Interneta na svijetu spaja preko VPN-a
Thinkstock

Porast broja korisnika koji koriste virtualne privatne mreže za pristup Internetu u svijetu je u porastu

VPN, virtualna privatna mreža putem koje se na siguran način pristupa mrežnim sadržajima kroz razne tunelske protokole i poslužitelje smještene diljem svijeta. Ovakav kriptirani pristup Internetu početkom prošle je godine koristilo oko četvrtine svih korisnika Interneta u svijetu, a do kraja 2016. taj se broj povećao. Sada, prema podacima koje je prikupila istraživačka kuća GlobalWebIndex, VPN u prosjeku koristi oko 30% posjetitelja internetskih stranica.

Tržišta koja prednjače u korištenju VPN-a redovno su ona na kojima su donekle ograničene slobode izražavanja i prisutna je cenzura internetskog sadržaja. Na prvom mjestu ljestvice našla se, u cenzuri uvijek aktualna, Turska u kojoj gotovo 50% korisnika Internetu pristupa putem nekog od VPN servisa.

Nakon Turske u top 5 nalaze se Indonezija (do sada je bila na 1. mjestu), te Saudijska Arabija, Tajland i Indija. Podaci se odnose na posljednji kvartal 2016. godine. Iz istraživačke kuće navode da njihovi podaci govore i da se VPN ne koristi samo za izbjegavanje cenzure, nego sve više i zbog lakšeg pristupa zabavnom sadržaju, koji često nije dostupan u svim zemljama na isti način. Dakako, uz ove razloge jedan od glavnih motivatora korisnicima za korištenje VPN-a je i želja za većom privatnošću i sigurnošću na Internetu. 


Reci što misliš!