Sci-Tech

Internet

I Microsoft sljedeće godine "ubija" Flash

I Microsoft sljedeće godine

Preglednik Edge nagodinu će početi blokirati Flash sadržaj, za čije će pokretanje trebati izričita dozvola korisnika

2017. godina mogla bi biti konačno ugravirana na nadgrobni spomenik odavno zastarjeloj internetskoj tehnologiji – Adobeovom Flashu. Od ranije je poznato da će Googleov preglednik Chrome od svoje inačice 56 (koja je planirana za veljaču) blokirati sav Flash sadržaj i omogućiti njegovo aktiviranje tek nakon klika korisnika.

Sličan pristup s prelaskom na "click-to-run" sljedeće će godine primijeniti i Microsoft, javlja Bug. Njihov novi preglednik Edge bit će nadograđen u sklopu nadogradnje Windowsa 10 (Creators Update) na proljeće, a nakon nadogradnje Flash sadržaj će također "po defaultu" biti blokiran. Korisnici će moći učitati takav sadržaj, ali samo uz klikanje na njega, što će ih vjerojatno prilično obeshrabriti u tome.

Treći veliki igrač na tržištu preglednika, Mozilla, od ranije također najavljuje da će 2017. godine u Firefoxu prvo ukinuti podršku za sve NPAPI pluginove (što je Chrome već učinio), a nakon toga i za Flash.

Apple nikada nije bio ljubitelj Flasha, pa je još ove jeseni u Safari 10 ugradio "click-to-run" opciju za njega.

Prelazak na HTML5 standard trebao bi korisnicima omogućiti bolje iskustvo surfanja Internetom, ali i – što je daleko bitnije – učiniti web mnogo sigurnijim i manje ranjivim na razne propuste po kojima je Flash oduvijek poznat. Sljedeća će godina, čini se, označiti kraj jednog (ne odveć sretnog) razdoblja.


Reci što misliš!