Sci-Tech

iPhone, 6 i 6S

Apple oduševio predstavljanjem niza noviteta

Apple oduševio predstavljanjem niza noviteta

Apple je predstavio novi model iPhonea, jeftiniju i manju verziju svojih trenutno najnaprednijih modela 6 i 6S, ali i niz noviteta za svoje ostale proizvode.

 

Novi iPhone SE ima ekran dijagonale 4 inča i svojevrsni je križanac iPhonea 5 i 6 - veličina starije generacije, a specifikacije novije. Apple ga naziva "najmoćnijim smartphoneom od 4 inča na svijetu".

U njemu je isti procesor kao i u 6S modelu, Appleov A9 sa M9 koprocesorom. To znači da bi jednako kvalitetno i brzo kao i veći brat trebao izvršavati sve zadaće koje pred njega postavite, uključujući i igranje najnovijih igara.

Kamera je također ista kao u 6S modelu, iSight s 12 megapiksela i sposobnošću snimanja videa u 4K kvaliteti.

U usporedbi s prošlom generacijom, iPhoneom 5, SE model ima brži WiFi, dugotrajniju bateriju, bolji mikrofon i podršku za Apple Pay.

Cijena mu ovisi o ugrađenoj memoriji - ona početna je 399 dolara za 16GB model, a penje se do 499 dolara za model koji ima 64GB memorije. Početak prodaje očekuje se 31. ožujka, a do kraja svibnja bit će dostupan u više od 100 zemalja.

Osim novog iPhonea, koji je bio zvijezda večeri, vrlo zapažen je bio i iPad Pro - još jedan uređaj kojeg je Apple odlučio smanjiti. S prijašnjih 12,7 inča, iPad se "stisnuo" na 9,7.

Novi model ima četiri ugrađena zvučnika, podršku za Apple Stylus, a težak je manje od pola kilograma. Cijena će mu biti od 599 do 899 dolara, ovisno o kapacitetu ugrađene memorije.

Treći proizvod u kojeg Apple polaže velike nade, Apple Watch, nije dobio novu verziju, ali je dobio novu cijenu - umjesto dosadašnjih 349 dolara, moći će ga se nabaviti za 299. Ostale promjene su kozmetičke, odnosno svode se na nove boje i materijale remenja za sat.

Osim toga, predstavljene su i neke promjene u iOS-u, Apple TV-u te nešto priče o ulaganjima u obnovljive izvore energije. No, većina pozornosti je bila na novom smartphoneu kojeg već sada željno iščekuju brojni vjerni kupci.


Dodavanje novih komentara je onemogućeno.