Sci-Tech

Sigurnost

Grupa kriminalaca ransomwareom zaradila preko 121 milijun dolara

Grupa kriminalaca ransomwareom zaradila preko 121 milijun dolara

Tvrtka McAfee Lab objavila je rezultate istraživanja u kojem se navodi da je samo jedna skupina cyber kriminalaca distribucijom ransomwarea zaradila preko 121 milijun dolara odnosno gotovo 190 tisuća bitcoina.

Grupa je navodno u međuvremenu potrošila 27 milijuna dolara, dok je 94 milijuna dolara ostalo u njihovom bitcoin novčaniku.

Kako je riječ o redovitom kvartalnom istraživanju (u ovom slučaju radi se o drugom kvartalu ove godine), navodi se i podatak kako je količina infekcija ransomwareom porasla za 128% na godišnjoj razini. Posebno se ističu slučajevi ransomware napada na zdravstvene ustanove.

Prednjače ransomware napadi na bolnice u SAD-u, poglavito zbog komercijaliziranosti tamošnjeg zdravstvenog sektora, no ništa manjeg intenziteta nisu ni napadi na zdravstvene ustanove u Njemačkoj, Velikoj Britaniji, Australiji i Južnoj Koreji.

Jedna od grupa cyber kriminalaca specijalizirala se za napade baš na zdravstvene ustanove te pritom zaradila preko 100 tisuća dolara, no pritom naišla i na mnogobrojne kritike iz vlastitih krugova (od drugih cyber kriminalaca) zbog odabira bolnica za izvođenje svojih operacija i stjecanje financijske koristi.

Bug.hr


Dodavanje novih komentara je onemogućeno.