Sci-Tech

Sigurnost

Šteta od ransomwarea ove godine iznosi milijardu dolara

Šteta od ransomwarea ove godine iznosi milijardu dolara

Tvrtka za računalnu sigurnost Herjavec Group u novom istraživanju upozorava na činjenicu da bi ove godine troškovi povezani s ransomware napadima trebali doseći razinu od milijardu američkih dolara.

Rastu štete ponajviše su doprinjeli pojedinci i tvrtke koje su zaključiti da nemaju drugog izbora osim plaćanja otkupnine za svoja računala i podatke. Posebno se ističe primjer određenih policijskih ispostava koje su također bile žrtvom ransomwarea te su se odlučile na plaćanje otkupnine.

Tijekom 2015. godine cyber kriminalcima je uplaćeno 24 milijuna američkih dolara otkupnine, dok je samo u prva tri mjeseca ove godine za istu svrhu uplaćeno 209 milijuna američkih dolara.

Imajući u vidu tu informaciju tvrtka Herjavec Group predviđa da bi do kraja godine u svrhu otkupnine cyber kriminalcima trebao biti isplaćeno gore spomenutih milijardu američkih dolara.

Također, kao jedan od razloga za širenje ransomwarea spominje se i Bitcoin, radi mogućnosti brzog i sigurnog anonimnog primanja financijskih sredstava.

Bug.hr


Dodavanje novih komentara je onemogućeno.