Politika

slučaj lex agrokor

Povjerenstvo: Pokrenut postupak protiv Plenkovića, Petrova i Bandića

Povjerenstvo: Pokrenut postupak protiv Plenkovića, Petrova i Bandića
Marko Lukunić/PIXSELL

Povjerenstvo za odlučivanje o sukobu interesa u petak je pokrenulo postupke protiv premijera Andreja Plenkovića te čelnika Mosta i potpredsjednika Hrvatskog sabora Bože Petrova zbog povrede načela obnašanja javne dužnosti i netransparentnog komuniciranja prema javnosti u slučaju donošenja tzv. "lex Agrokor".

Nakon podužeg iznošenja aktivnosti prilikom izrade "lex Agrokor", zamjenik predsjednice Povjerenstva Davorin Ivanjek predložio je da se protiv Plenkovića pokrene postupak jer nije komunicirao s javnošću o tome tko su članovi neformalne radne skupine, te zbog predlaganja Ante Ramljaka Trgovačkom sudu za izvanrednog povjerenika, kao i nepoduzimanja radnji za onemogućavanje Ramljaka da za svoje savjetnike u krizni menadžment imenuje osobe s kojima je sudjelovao u izradi zakona ili koje su s njim blisko povezane.

To su, rekao je, Tomislav Matić iz Texo managementa, Branimir Bricelj i Marko Delić iz Altera Savjetovanja, Tonči Korunić iz InterCapitala, odvjetnik Boris Šavorić i Zoran Besak iz Zadruge za etično financiranje.

Plenković je povrijedio načela obnašanja javne dužnosti jer je znao da su te osobe i Ramljak sudjelovale u radu neformalne radne skupine, a nije naveo u očitovanju Vlade podatak da je na zakonu radila neformalna radna skupina koja je održavala sastanke u Vladi.

Nisu mogli utvrditi da je Plenković angažirao odvjetnika Šavorića

Ivanjek je rekao kako nisu mogli utvrditi da je Plenković kao člana neformalne radne skupine angažirao odvjetnika Šavorića ili njegovo odvjetničko društvo, već ga je pozvao i angažirao Ramljak.

Također, ne može se zaključiti kako bi Plenković imao saznanja da bi osobe koje su radile u neformalnoj radnoj skupini, kasnije kao podizvođači AlixPartnersa, ostvarili neke prihode.

Pokrenut je postupak i protiv čelnika Mosta Bože Petrova jer je, kako je izvijestila predsjednica Povjerenstva Nataša Novaković, bio jedan od inicijatora neformalne radne skupine, sudjelovao je na velikom broju njihovih sastanaka, te je u nju predložio Bricelja i Besaka.

Također, u trenutku imenovanja Ramljaka znao je da je on sudjelovao u neformalnoj radnoj skupini, kao i da su to bile i osobe koje je imenovao za savjetnike, a o tome nije izvijestio javnost. Uz to, dodala je Novaković, javnost još uvijek ne zna koja je u tome bila uloga Mosta i Petrova.

Povjerenstvo nije pokrenulo postupak protiv Božinovića, ministra unutarnjih poslova i bivšeg predstojnika Ureda premijera Plenkovića, jer, kako je izvijestila Tatjana Vučetić, iz dokumentacije ne proizlazi da je Ured premijera imao evidenciju sastanaka održanih 19. veljače 2017., kao ni one održane 3. i 16. ožujka 2017., a za sastanke izvan Vlade kao predstojnik nije morao ni znati, pa zato nije mogao niti obavijestiti Povjerenstvo.

Na sjednici je također pokrenut  postupak protiv zagrebačkog gradonačelnika Milana Bandića jer je u izjavi medijima 3. ožujka 2017., vezano uz zapošljavanje Svetimira Marića, brata ministra državne imovine Gorana Marića u Zagrebački holding, dao uputu Upravi trgovačkog društva Zagrebački holding da zaposli Svetimira Marića, iako na to nije imao pravo.


Reci što misliš!