Politika

Povjerenstvo za sukob interesa bez jednoznačnog odgovora Andričeviću

Povjerenstvo za sukob interesa bez jednoznačnog odgovora Andričeviću

"Stoga se ocjena o postojanju sukoba interesa može dati samo u odnosu na konkretnu situaciju, a ne načelno", zaključuje Povjerenstvo

Povjerenstvo za odlučivanje o sukobu interesa nije danas jednoznačno odgovorilo na upit zamjenika ministra znanosti, obrazovanja i sporta Roka Andričevića je li dužnosnik u sukobu interesa ako u ime Ministarstva potpisuje ugovore za projekte istraživačke ili znanstvene organizacije iz koje dolazi, a koji se financiraju fondova EU, ocijenivši da se sukob interesa mora ocjenjivati posebno za svaki projekt.

 

Povjerenstvo tumači da za ocjenu sukoba interesa nije presudno tko na kraju potpisuje ugovor s predlagateljem koji je odabran na natječaju, već je li u postupku koji je prethodio potpisivanju ugovora dužnosnik svoju poziciju koristio kako bi pogodovao nekom privatnom interesu na štetu javnog. "Stoga se ocjena o postojanju sukoba interesa može dati samo u odnosu na konkretnu situaciju, a ne načelno", zaključuje Povjerenstvo.

Andričevićevu ideju da se na razini Ministarstva donese pravilnik o sprječavanju sukoba interesa koji bi pomogao dužnosnicima koji se nađu u takvoj situaciji Povjerenstvo je pozdravilo i ponudilo svoju pomoć u izradi takvog dokumenta.

Zamjeniku ministra zdravlja Marjanu Cesariku Povjerenstvo je odgovorilo da slobodno može obavljati poslove edukacije specijalizanata i specijalista iz područja neurologije, kliničke neurofiziologije i intenzivne medicine, ali i da je na taj način stečene prihode dužan prijaviti Povjerenstvu.

Povjerenstvo je pokrenulo postupak utvrđivanja sukoba interesa za zamjenika dubrovačkog gradonačelnika Željka Raguža, jer je istodobno i član nadzornog odbora trgovačkog društva Luka Dubrovnik d.o.o., a dužnosnicima je zakonom zabranjeno članstvo u upravnim tijelima i nadzornim odborima trgovačkih društava.

Na temelju iste odredbe, pokrenut je i postupak protiv bivšeg zamjenika bjelovarsko-bilogorskog župana Alena Bašćevana, koji je istodobno bio na funkciji predsjednika Upravnog vijeća Daruvarskih toplica i Suvenira Arbor (Suvenir Nova).

Postupak je pokrenut i protiv bivšeg gradonačenika Metkovića Stipe Gabrića, jer po prestanku dužnosti nije podnio izvješće o imovinskom stanju.


Dodavanje novih komentara je onemogućeno.