Događaji

Povjerenstvo će svoj rad obavljati profesionalno

Stotinjak predmeta čeka Povjerenstvo za sukob interesa

Stotinjak predmeta čeka Povjerenstvo za sukob interesa

Prije točno mjesec dana Sabor je napokon izabrao Povjerenstvo za sukob interesa. Kad će prva sjednica, koliko imaju predmeta, koje su poruke dužnosnicima pitali smo predsjednicu Povjerenstva Daliju Orešković.

"To je zaista važna dužnost i očekujem da neovisno, u skladu sa zakonom, odlučuju o sukobu interesa", poručio je prije mjesec dana predsjednik Sabora Josip Leko novoizabranim članovima Povjerenstva.

Povjerenstvo je službeno preuzelo dužnost prije dva tjedna, a u tom roku su, otkriva predsjednica Povjerenstva Dalija Orešković, intenzivno radili na unutarnjem ustroju i organizaciji, donijeli pravilnike o radu. Bilo je nužno osmisliti potpuno novi sustav podjele zadataka jer se Povjerenstvo prvi put oformilo kao stalno, profesionalno radno tijelo.

"Ono što smatramo najvažnijim jest činjenica da smo razradili novi koncept ustrojavanja registra koji će biti dostupan na internetskim stranicama Povjerenstva. Olakšat će izvršavanje naših ovlasti, a javnosti će omogućiti transparentno praćenje funkcije svakog dužnosnika", objašnjava Orešković.

Budući da Povjerenstvo nije postojalo više od dvije godine, ovo novo čeka puno posla, a stalno stižu i nove prijave. Sve zatečene predmete stavili smo u obradu, trenutno ih ima više od sto, rekla je Orešković za Media servis i prvu sjednicu Povjerenstva najavila za početak ožujka.

Kaže da će Povjerenstvo svoj rad obavljati profesionalno.

"Pozivamo javnost da se uključi podnošenjem osnovanih, vjerodostojnih i neanonimnih prijava. Dužnosnicima poručujemo da se za mišljenje obrate Povjerenstvu ako imaju dvojbe jesu li u sukobu interesa", zaključila je Orešković.


Dodavanje novih komentara je onemogućeno.