Politika

Vrdoljak: Hrvatska treba zaštiti svoje ribare u Savudrijskoj vali

Vrdoljak: Hrvatska treba zaštiti svoje ribare u Savudrijskoj vali
Petar Glebov/PIXSELL

Predsjednik HNS-a Ivan Vrdoljak rekao je u subotu kako će hrvatska Vlada zaštititi ribare u Savudrijskoj vali istaknuvši da su neprimjereni jednostrani postupci bilo koje države u arbitražnom sporu između Hrvatske i Slovenije.

"Tu temu smo zatvorili s koordinacijom koju su ribari imali s hrvatskom Vladom. Ako kazne dođu, a do sada nisu došle, one će biti proslijeđene Ministarstvu unutarnjih poslova".

"Vlada RH će zaštititi te ljude u onoj mjeri u kojoj zaslužuju da budu zaštićeni jer ništa nisu krivi. Jednostrani postupci bilo koje države u ovom sporu su neprimjereni i bit će, ne samo osuđeni, nego i irelevantni u nekim budućim postupcima", izjavio je Vrdoljak nakon konstituirajuće sjednice Središnjeg odbora HNS-a upitan o upućenim kaznama hrvatskim ribarima.

Slovenska policija objavila je da je poslala prvih 14 kazni hrvatskim ribarima iz Savudrije i Umaga, a idućeg će tjedna nastaviti na sličan način provoditi zakon. U međuvremenu, hrvatska je policija poslala kazne na adrese 8 slovenskih ribara koji učestalo prelaze državnu granicu izvan graničnog prijelaza bez odobrenja.

Na zamolbu da komentira stajalište predsjednice Republike Kolinde Grabar-Kitarović da je Ovršni zakon nepravedan i neodrživ, Vrdoljak je rekao kako je to tema koja ne može čekati jer je više od 300 tisuća blokiranih građana.

Smatra da je sadašnja situacija u gospodarstvu i punjenju proračuna bolja nego je bila i ne može se "žmiriti na taj problem" te da rasprava o Ovršnom zakonu, zbog problema blokiranih, treba ući u saborsku raspravu u prvoj polovini godine kako bi se u jesen taj problem riješio.


Reci što misliš!