Politika

vučić je favorit

Sutra se održavaju izbori za predsjednika Srbije

Sutra se održavaju izbori za predsjednika Srbije
Srdjan Ilic/PIXSELL

Sutra se u Srbiji održavaju predsjednički izbori. Pravo glasa ima 6.724.949 birača, koji će moći glasati na 8396 biračkih mjesta, piše Blic

Birači iz Srbije u Velikoj Britaniji, Kanadi i SAD-u glasaju danas od sedam do 20 sati po lokalnom vremenu, dok će u drugim državama glasanje biti obavljeno sutra.

U Srbiji je na snazi predizborna šutnja, koja traje do 20 sati u nedjelju 2. travnja, kada se zatvaraju biračka mjesta. Za to vrijeme zabranjena je svaka politička promidžba preko medija, kao i objavljivanje prognoza izbornih rezultata.

Na sam dan glasanja, od sedam do 20 sati, dozvoljeno je objavljivanje izvještaja o tome gdje su kandidati glasali, ali ne i njihove izjave.

O izbornoj šutnji

Za vrijeme izborne šutnje dozvoljeno je i objavljivanje informacija o izlaznosti građana i spotova nadležnih tijela i nevladinih organizacija, u kojima se građani upućuju u koje vrijeme i na koji način mogu glasati.

Dok je na snazi predizborna šutnja, na biračkom mjestu i na 50 metara od njega zabranjeno je isticanje simbola političkih stranaka i drugog propagandnog materijala.

Na srpskim predsjedničkim izborima sudjeluje 11 kandidata:

1. Saša Janković (kojeg je predložila grupa građana),

2. Vuk Jeremić (grupa građana),

3. Miroslav Parović (Narodni slobodarski pokret),

4. Saša Radulović (Dosta je bilo),

5. Luka Maksimović (grupe građana),

6. Aleksandar Vučić (Srpska napredna stranka i ostale članice vladajuće koalicije),

7. Boško Obradović (pokret Dveri),

8. Vojislav Šešelj (Srpska radikalna stranka),

9. Aleksandar Popović (Demokratska stranka Srbije),

10. Milan Stamatović (grupa građana),

11. Nenad Čanak (Liga socijaldemokrata Vojvodine).

O glasačkim listićima

Glasački listić će biti tiskan na više jezika. Listić sa jednom ili dvije jezične varijante bit će A4 formata, a sa tri, četiri ili pet jezičnih varijanti na papiru A3 formata. Za predsjednika Republike bit će izabran kandidat koji dobije većinu glasova birača koji su glasali.

Ako nijedan kandidat ne dobije većinu glasova birača koji su glasali, drugi krug izbora održava se u roku od 15 dana. U drugom krugu izbora sudjeluju dva kandidata koja su dobila najveći broj glasova, pri čemu će na glasačkom listiću prvi biti kandidat koji je na prvom glasanju dobio najviše glasova.

Za predsjednika Republike Srbije bit će izabran kandidat koji u drugom krugu izbora dobije najveći broj glasova. Mandat predsjedniku Republike počinje polaganjem zakletve pred Skupštinom Srbije i traje pet godina. Zakonom o predsjedniku Republike je propisano da nitko ne može biti izabran više od dva puta za predsjednika, bez obzira na to koliko su mu trajali prvi i drugi mandat.


Reci što misliš!