Politika

Spor oko hidroelektrana

Dodik: Hrvatska dužna 100 milijuna eura

Dodik: Hrvatska dužna 100 milijuna eura

Prema Dodikovom tumačenju u međuvremenu je za tu razliku evidentiran dug Hrvatske prema Republici Srpskoj od 200 milijuna konvertibilnih maraka (oko 100 miljuna eura)

Premijer Republike Srpske Milorad Dodik izjavio je kako je Hrvatska elektroprivreda dužna 200 milijuna konvertibilnih maraka, odnosno oko 100 milijuna eura tvrtki Hidroelektrane na Trebišnjici.

'Za pokretanje sudskog postupka nikada nije kasno, ali budući da s Hrvatskom moramo riješiti problem plovnosti rijeke Save, te da imamo dodirnih točaka oko autoputova, imovinskih odnosa, problema izgradnje hidroelektrane 'Dubrovnik 2', logično je da problem duga riješimo dogovorom', rekao je Dodik.

Prema Dodikovom objašnjenju, Hidroelektrane na Trebišnjici gradile su u dubrovačkom zaleđu hidroelektranu 'Dubrovnik 1', prilikom čega je bilo predviđeno da se za Hrvatsku osigura 30 posto električne energije koja se proizvede.

Dodik kaže da su se tijekom rata ti odnosi promijenili na način da ta električna energija u jednom trenutku nije ni dolazila u RS, dok je Hrvatska 'nakon izvjesnog vremena odlučila pustiti u smjeru RS-a 50 umjesto 70 posto proizvedene električne energije, kako je to bio slučaj ranije'.

Prema Dodikovom tumačenju u međuvremenu je za tu razliku evidentiran dug Hrvatske prema Republici Srpskoj od 200 milijuna konvertibilnih maraka (oko 100 miljuna eura) koji se, kako kaže Dodik, uredno financijski vodi u Hidroelektranama na Trebišnjci i uredno fakturira.


Reci što misliš!