Politika

Balkanu prijeti novi rat?

Mesić za Spiegel-Online: Dodik je novi Milošević

Mesić za Spiegel-Online: Dodik je novi Milošević

Predsjednik Hrvatske je naveo da međunarodna zajednica ne smije više prihvatiti da Dodik iznova pod znak pitanja stavlja postojanje Bosne i Hercegovine

Predsjednik Stjepan Mesić kazao je za Spiegel-Online da je predsjednik Vlade Republike Srpske Milorad Dodik ''novi Milošević'' i upozorava Europu na opasnost od novog rata na Balkanu.

Mesić je dodao da ''njegovo djelo, Republika Srpska koja je zasnovana na etničkim čišćenjima i genocidu, i dalje živi, a predsjednik Vlade Republike Srpske provodi istu politiku kao nekadašnji beogradski vlastodržac''.

Predsjednik Hrvatske je naveo da međunarodna zajednica ne smije više prihvatiti da Dodik iznova pod znak pitanja stavlja postojanje Bosne i Hercegovine prijeteći referendumom o otcjepljenju.

''Kada Dodik kaže da ne priznaje BiH, on mora biti skinut s dnevnog reda. Ali zato Miroslav Lajčak mora dobiti podršku iz Bruxellesa, Washingtona i NATO-a'', rekao je Mesić.

Mesić je dodao da, ako bi se otcijepila Republika Srpska, to bi učinili i bosanski Hrvati priključivši se Hrvatskoj ''što je veoma opasno'', prenosi Seebiz.


Reci što misliš!