Politika

Stjepan Mesić

Mesićev ured: Slanje vojske izvučeno iz konteksta

Mesićev ured: Slanje vojske izvučeno iz konteksta

Josipović: Vojna rješenja ne dolaze u obzir

Nakon što već nekoliko dana Mesić puni novinske stupce balkanskih medija zbog izjave o slanju vojske u RS, priopćenjem se oglasio i njegov Ured.

U priopćenju stoji kako su povod očitovanja "nervozna i neutemeljena reagiranja iz Hrvatske i regije" te da je predsjednik Mesić riječi o vojnoj intervenciji izrekao i formulirao u kondicionalu i u neformalnom razgovoru s novinarima.

(op. a. Kondicional je pogodbeni način koji se koristi u izricanju radnje čije je ispunjenje nesigurno zbog posljedica neke druge radnje)

 

 

Srpski politički analitičar: Mesić izgleda kao šarlatan, ali zna on dobro što i zašto govori

Reakcije cijele regije na Mesićevu izjavu o slanju vojske u Republiku Srpsku vrlo su oštre i, dok naši analitičari smatraju kako se Mesić samo malo previše opustio, srpski analitičar Đorđe Vukadinović kaže da Mesić zapravo vrlo dobro zna što govori, ali da se pravi šarlatan.

"Mesić je ozbiljan albanski i NATO-ov lobist u regiji i zato njegovu prijetnju treba shvatiti ozbiljno. On je ozbiljan čovjek koji govori što se zaista događa", smatra Vukadinović.

Srpski analitičar dodaje kako bi bilo naivno i glupo od srpskog vrha da se vodi utjehom kako je Mesić politička prošlost Hrvatske.

"Njegove prijetnje ne treba odbaciti kao ekshibicionizam. Predano je radio na neovisnosti Kosova, zahtijevao ukidanje RS-a i uspostavljanje jedinstvene BiH. Oni s dužim pamćenjem znaju da se Mesić samo vratio na retoriku s početka svoje političke karijere. Mesić glasno govori ono što se u stvarnosti događa", komentira Vukadinović za magazin Press.

"Politika Zagreba ima dosljedan antisrpski karakter. Neosporno je da je Josipović kulturniji, civiliziraniji i umjereniji od Mesića, ali od njega ne treba očekivati promjene u stavu prema Beogradu. Čim malo pokažemo zube, iz Zagreba se odmah čuju pomirljivi tonovi", govori srpski politički analitičar.

Josipović: Vojna rješenja ne dolaze u obzir

Novi hrvatski predsjednik Ivo Josipović i za Glas Amerike izjavio je kako "vojna rješenja ne dolaze u obzir". "Stvari se uvijek moraju rješavati pregovorima, dogovorom svih zainteresiranih. U Bosni i Hercegovini, jedini mogući put je suglasnost tri konstitutivna naroda. Oni se, uz pomoć Daytona moraju dogovoriti o rješenju koje će osigurati ravnopravnost sva tri naroda" - komentirao je Josipović.


Reci što misliš!