Politika

Mesić-Dodik

Dodik optužio Mesića da je pripremao ratne zločine u ex-Yu

Dodik optužio Mesića da je pripremao ratne zločine u ex-Yu

Nastavlja se sukob Mesića i Dodika o Republici Srpskoj

Premijer Republike Srpske Milorad Dodik izjavio je kako će biti vrlo zanimljivo vidjeti reakciju NATO-a, čija je Hrvatska članica, na Mesićeve izjave u kojima prijeti Republici Srpskoj.

 

"Stjepan Mesić, čovjek koji je sudjelovao u pripremi zločina na prostoru bivše Jugoslavije, sada na kraju svog mandata, nedugo prije odlaska u političku mirovinu, prijeti vojskom i silom neovisnoj BiH, a samim time i Republici Srpskoj. Mesić svoju političku karijeru završava s prijetnjama", komentirao je Dodik za Slobodnu Dalmaciju.

"Nitko od završetka rata i donošenja Daytonskog sporazuma na prostoru BiH nije zaprijetio ratom ili oružjem. Sada to radi čovjek na odlasku", govori Dodik te dodaje kako nitko nije raspisao niti se razgovaralo o referendumu o odcjepljenju.

"O tome se samo hipotetski razgovaralo. Radi se o jednoj drugoj vrsti referenduma", kaže premijer Republike Srpske koji se čudi Mesićevoj brizi oko referenduma dok mu, kako tvrdi Dodik, istovremeno ne smeta "nelegitimno odcjepljenje Kosova od Srbije i priznanje kosovske neovisnosti od strane RH".

Podsjetimo Mesić je u ponedjeljak izjavio da je Hrvatska jamac Daytonskog sporazuma te kada bi Dodik referendumom o odcjepljenju srušio Daytonski sporazum, Republika Srpska odmah bi, prema Mesićevim riječima morala nestati. "Zato bih vojno prekinuo koridor", rekao je Mesić.

Stefanović: Ne treba Mesiću davati previše prostora

Politički direktor srpskog ministarstva vanjskih poslova Borislav Stefanović izjavio je kako Mesićeva izjava nanosi dodatnu štetu odnosima Hrvatske i Srbije te nikao ne pridonositi stabilizaciji odnosa u regiji.

Stefanović je gostujući na Televiziji B92 rekao kako je "politička i moralna vjerodostojnost Mesića skoro pa na samoj nuli". Dodao je i kako Mesićevim izjavama ne treba davati previše prostora niti time opterećivati javnost.


Reci što misliš!