Politika

O blokadi...

Pahor spreman za razgovor

Pahor spreman za razgovor

Slovenski premijer u više je navrata istaknuo da pitanje granica za Sloveniju ostaje nacionalni interes sve dok se ne riješi pitanje Piranskog zaljeva i izlaza na otvoreno more

Slovenski premijer Borut Pahor izjavio je da je odluka njegove vlade da blokira većinu pregovaračkih poglavlja na pristupnoj konferenciji Hrvatske s EU-om bila neizbježna i da predstavlja zaštitu vitalnih nacionalnih interesa, javlja HRT .

"Da nismo tako postupili, vjerojatno bi došlo do referenduma o ulasku Hrvatske u EU, s unaprijed poznatim ishodom. Time bi slovenska vlada bila stjerana u kut jer, prema zakonu o referendumu, cijelu godinu dana ne bi mogla mijenjati tu odluku, a to bi zatrovalo odnose s Hrvatskom", rekao je Pahor u ekskluzivnom razgovoru za Slovensku televiziju.

Pahor je dodao da je spreman na susret s premijerom Ivom Sanaderom kako bi se riješio zastoj. Na pitanje hoće li pristati na sastanak uz nazočnost europskih dužnosnika, Pahor je rekao da mu se takvo uvjetovanje čini paradoksalnim. "Sada kad je stvorena prilika da se problem počne rješavati bilateralno, traži se nazočnost trećeg. To je paradoksalno, ali ja ću ostati otvoren za različite inicijative ako hrvatska strana javno ne bude previše isticala formu i protokol", rekao je Pahor.

Kreće diplomatsko opravdavanje

Ponovio je da neće odustajati od zahtjeva za hrvatskim jamstvima da Hrvatska ne prejudicira granicu. Najavio je jaku diplomatsku aktivnost svoje države na svim razinama sljedećih dana i tjedana kako bi europsku javnost uvjerio u opravdanost slovenskih pozicija. Isto tako, Pahor je rekao da su slovenski veleposlanici u inozemstvu dobili instrukcije da o materijalu koji im je pripremila pravna služba slovenskog ministarstva vanjskih poslova obavještavaju strane diplomate i ugledne medije.

Slovenski premijer u više je navrata istaknuo da pitanje granica za Sloveniju ostaje nacionalni interes sve dok se ne riješi pitanje Piranskog zaljeva i izlaza na otvoreno more. Rekao je da će Slovenija, bez obzira na eventualne pritiske, izdržati u svojoj poziciji da blokira otvaranje i zatvaranje hrvatskih pregovaračkih poglavlja koja su "kontaminirana" navodnim "prejudiciranjem granice" sve dok postoji pravilo da se odluke u EU-u donose konsenzusom svih 27 država članica.


Reci što misliš!