Događaji

Dok ne ispuni određene uvjete

Ministarstvo branitelja i udruge proistekle iz Domovinskog rata za blokadu otvaranja poglavlja 23 i 24

Ministarstvo branitelja i udruge proistekle iz Domovinskog rata za blokadu otvaranja poglavlja 23 i 24

Ministarstvo branitelja i udruge proistekle iz Domovinskog rata zatražili su od predsjednice Kolinde Grabar-Kitarović i ministra vanjskih poslova Mire Kovača da se blokira otvaranje poglavlja 23 i 24  za ulazak Srbije u Europsku uniju dok ne ispuni određene uvjete koji se navode u priopćenju iz Ministarstva branitelja objavljenom u petak nakon sastanka.

Na sastanku udruga proisteklih iz Domovinskog rata s ministrom branitelja i ministrom pravosuđa, održanom 15. srpnja u Ministarstvu branitelja, te nakon sastanka udruga s ministrom branitelja i ministrom vanjskih i europskih poslova 11. srpnja, zaključeno je da se hrvatski branitelji, članovi njihovih obitelji, stradalnici iz Domovinskog rata, obitelji poginulih, ubijenih, zatočenih i nestalih hrvatskih branitelja protive otvaranju poglavlja 23 i 24 za ulazak Republike Srbije u EU.

Prije prihvaćanja protokola o otvaranju tih poglavlja sudionici traže da Republika Srbija konkretno pridonese "rješavanju pitanja pronalaska nestalih osoba u Domovinskom ratu" te da ukine univerzalnu jurisdikciju koja se temelji na "Zakonu o organizaciji i nadležnosti državnih organa u postupku za ratne zločine" počinjene na teritoriju bivše Jugoslavije, posebice s obzirom na to da je Republika Hrvatska vodila pravedan i legitiman obrambeni i oslobodilački rat braneći svoj teritorij od velikosrpske agresije unutar međunarodno priznatih granica, kaže se u priopćenju.

U priopćenju se također navodi da Srbija mora ispuniti zahtjeve koji se odnose na zaštitu hrvatske nacionalne manjine u toj državi, da se mora se riješiti pitanje međudržavne granice između Hrvatske i Srbije te da Srbija mora omogućiti žrtvama i njihovim obiteljima pristup ostvarenju pravde bez diskriminacije, uključujući i odštetu.

S obzirom na to da Srbija dosad pravno ni politički nije pokazala volju da ispuni uvjete koje je postavila Hrvatska, a Hrvatska je pri ulasku u Europsku uniju morala ispuniti sve postavljene uvjete, poštovati sve procedure i kriterije, Ministarstvo branitelja i udruge proistekle iz Domovinskog rata zahtijevaju da se na isti način postupa i prema Republici Srbiji u procesu pristupanja Europskoj uniji.

Kao primjer to ministarstvo navodi prijetnju voditelja Tužiteljstva Srbije za ratne zločine Milana Petrovića preko srbijanskih medija. On je rekao da Srbija ne razmišlja o ukidanju Zakona o organizaciji i nadležnosti državnih organa u postupku za ratne zločine počinjene na teritoriju bivše Jugoslavije te da će Tužilaštvo za ratne zločine i dalje u punoj mjeri i opsegu primjenjivati taj zakon.

Zato Ministarstvo branitelja i udruge proistekle iz Domovinskog rata od predsjednice Republike Kolinde Grabar-Kitarović i ministra vanjskih i europskih poslova Mire Kovača traže da se blokira otvaranje pregovaračkih poglavlja 23 i 24 u postupku pristupanja Republike Srbije EU dok se ne ispune navedeni uvjeti, stoji u priopćenju iz kabineta ministra branitelja.


Dodavanje novih komentara je onemogućeno.