Politika

Hrvatski sabor

Sabor započeo 11. sjednicu

Sabor započeo 11. sjednicu

Na dnevnom redu sjednice je i prijedlog novoga Zakona o policijskim poslovima i ovlastima, koji je Vlada poslala u hitnu saborsku proceduru

Hrvatski sabor početinje 11. sjednicu koja bi trebala trajati do sredine srpnja. Na dnevnom redu za sada su 34 točke. Prva je odluka Mandatno-imunitetnog povjerenstva (MIP) o ukidanju zastupničkog imuniteta Branimiru Glavašu za pritvor, javlja HTV

MIP je početkom prošloga tjedna većinom glasova (protiv samo Vladimir Šišljagić iz Glavaševa HDSSB-a) ukinuo Glavašev imunitet za pritvor, čime su otklonjene zakonske prepreke za njegovim pritvaranjem po nepravomoćnoj sudskoj presudi kojom je osuđen za deset godina zatvora zbog ratnog zločina.

Budući da Sabor u vrijeme donošenja odluke nije zasjedao, MIP-ova je odluka stupila na snagu, a zastupnici će na plenarnoj sjednici naknadno odlučiti potvrđuju li tu odluku.

Na dnevnom redu sjednice je i prijedlog novoga Zakona o policijskim poslovima i ovlastima, koji je Vlada poslala u hitnu saborsku proceduru. Prema njemu bi policajac na ulici mogao građaninu i bez njegova pristanka privremeno oduzeti vozilo i mobitel ako je to potrebno za spašavanje nečijeg života, sprječavanje kaznenog djela koje se goni po službenoj dužnosti ili progon počinitelja.

Prema predloženom zakonu, policija ima ukupno 25 ovlasti, a detaljno je propisana uporaba 13 dopuštenih sredstava prisile - od tjelesne snage do vatrenog oružja. Policajac bi mogao pucati ako na drugi način ne može uhititi bjegunca ili osobu zatečenu u kaznenom djelu za koje je predviđeno deset godina zatvora ili ako nikako drugačije ne može spriječiti bijeg osumnjičenika, optuženika ili osuđenika za takve teške zločine.

Zastupnici će, među ostalim, na sjednici raspravljati i odlučivati o izvješćima svih pravobranitelja o radu njihovih ureda u prošloj godini - pučkog, za djecu, za ravnopravnost spolova te za osobe s invaliditetom.

Na dnevnom redu 11. sjednice je i nekoliko oporbenih prijedloga, među kojima i onaj SDP-ov da se u Saboru provede rasprava o porastu nasilja među mladima u Hrvatskoj.


Reci što misliš!