Politika

Česti problemi sa zakonima

2015. posljednja godina sedmog saziva Sabora

 2015. posljednja godina sedmog saziva Sabora

2015. bila je posljednja godina sedmog saziva Sabora. Bila je to i godina kad je uoči raspuštanja toga saziva dobio pljusku Ustavnog suda koji je srušio Zakon o izboru zastupnika u Sabor.

Mjeseci pregovora trebali su da se dogovore pa zatim izglasaju izmjene zakona koji regulira izbor zastupnika u Sabor. Uspjeli su se dogovoriti o kvoti od 40 posto žena na listama i 1500 potpisa za kandidaturu stranaka i nezavisnih lista.

No zadnjeg dana Sabora stiže odluka Ustavnog suda kojom se to sve oborilo. Naravno, ovakav razvoj događaja izazvao je bijes vladajućih. SDP-ov Peđa Grbin:

"Jedino što me iznenadilo je razina bezobrazluka da se predmeti drže u ladicama šest mjeseci, od ožujka ove godine kada je zaprimljen i da se odluka donese dan prije raspuštanja Sabora. Ovoliku razinu bezobrazluka nisam očekivao," rekao je Peđa Grbin.

Inače, vladajući u sedmom sazivu imali su često problema sa zakonima koji su rušeni na Ustavnom sudu. Još jedna stvar na kojoj se radilo u Saboru bio je i Etički kodeks ponašanja zastupnika oko kojeg je bilo dosta pregovaranja, ali na kraju predsjednik Sabora Leko nije uspio u svom naumu. Još jedna stvar koja je obilježila posljednju godinu sedmog saziva su učestale stanke. Podsjetimo, klubovi zastupnika često su koristili mogućnost da nakon zatražene stanke govore o temama van dnevnog reda, što je pak toliko iritiralo Leku da je počeo sazivati sjednice pola sata ranije.

Iako prilikom svake promjene vlasti, dotadašnja opozicija najavljuje vraćanje digniteta Saboru i u ovom sazivu postojao je problem velikog broja zakona koji su raspravljani po hitnom postupku. Zastupnicima se zamjerao i izostanak sa sjednica, uvedena je i elektronička evidencija dolazaka i odlazaka, no kazni nije bilo. Uz sve to ne čudi da je Sabor dobio vrlo nisku ocjenu od strane građana. To je komentirao i Reformist Petar Baranović.

"Dali su nam ocjenu dovoljan. S ocjenom dovoljan niste baš dobar đak, ali prolazite razred i idete dalje u sljedeću godinu. Zapitajte se kao ljudi jesmo li generalno kao parlament zaslužili ocjenu dovoljan, ili smo generalno, ne govoreći o pojedincima koji su bili na visini zadatka, zaslužili ocjenu ispod toga," rekao je Baranović.

Ove godine Sabor je napustio jedan od njegovih najdugovječnijih zastupnika i njegov bivši predsjednik Vladimir Šeks. Bilo je i onih koji su odradili samo jedan mandat poput Branka Vukšića koji je uvijek bio oštar na jeziku pa tako i svog posljednjeg radnog dana.

"Grčka tragedija se temelji na mitu, a hrvatska tragedija se temelji na mitu i korupciji. Najteži oblik korupcije je ona politička korupcija," rekao je Vukšić.

2015. je bila i godina u kojoj se dogodio presedan, naime osmi saziv nije se mogao konstituirati iz prvog pokušaja. HDZ je predložio Željka Reinera, a Hrvatska raste u postizbornoj političkoj igri predložila je MOST-ovog Roberta Podolnjaka, koji pak nije prihvatio kandidaturu.

"Moja stranka ima svega 15 zastupnika i zbog toga inzistiramo na konsenzusu, budući da ga u ovom trenutku nema ja moram otkloniti prijedlog kandidature za predsjednika," rekao je Podolnjak.

No istekom 2015. i nakon postignutog dogovora MOST-a i Domoljubne koalicije, Sabor je dobio novog predsjednika.

"Većinom glasova 88 za, 62 glasa suzdržana, jednim glasom protiv izabranim za predsjednika Hrvatskog Sabora poštovani zastupnik Željko Reiner," rekao je Leko.


Dodavanje novih komentara je onemogućeno.