Politika

Slovenija, blokada pregovora

Slovenci ukidaju sve blokade u pregovorima Hrvatske s EU

Slovenci ukidaju sve blokade u pregovorima Hrvatske s EU

"Potpuno nova klima u hrvatsko-slovenskim odnosima"

Slovenija planira ukinuti sva sadržajne zadrške u hrvatskim pregovorima s EU, te će se pregovori moći završiti do kraja ljeta, najavio je slovenski ministar vanjskih poslova, Samuel Žbogar.

 

Slovenski ministar je na susretu europskih ministara vanjskih poslova u španjolskoj Cordobi u intervjuu za Reuters naglasio da su dogovor o Arbitražnom sporazumu i napori obiju vlada za prevladavanje međusobnih razlika, doveli do znatnoga poboljšanja slovensko-hrvatskih odnosa.

"Što se tiče međudržavnih pitanja, nema niti jednoga razloga koji bi odgodio zaključivanje pristupnih pregovora već krajem ljeta ove godine", naglasio je Samuel Žbogar koje je dodao kako očekuje da će prije toga države naći rješenja za sva otvorena pitanja.

Žbogar je izjavio da će Slovenija u narednim mjesecima povući blokadu jednoga od najvažnijih pregovora u pristupnim pregovorima, poglavlja o vanjskoj i sigurnosnoj politici. "Svojem hrvatskom kolegi sam danas rekao da činimo sve kako bi blokada poglavlja 31 što prije bila ukinuta", rekao je Žbogar.

"Nastupila je potpuno nova klima, radi se o iskrenoj odlučnosti oboje premijera za korak naprijed", optimistično je objavio Žbogar, koji je dodao da su, osim graničnoga spora, otvorena pitanja i nuklearna elektrana Krško, ribarska područja i pitanje hrvatskih klijenata Ljubljanske banke.

Žbogar i Jandroković su se u Cordobi susreli uoči sjednice ministara vanjskih poslova te su razgovarali o malograničnim problemima. O otvaranju poglavlja o vanjskoj i sigurnosnoj politici, Žbogar je rekao da se Slovenija zalaže za što skorije otvaranje toga hrvatskoga poglavlja, ali i da to ovisi o brojnim faktorima.


Reci što misliš!