Politika

Hrvatska i Slovenija

Slovenski parlament iza zatvorenih vrata o deblokadi

Slovenski parlament iza zatvorenih vrata o deblokadi

Izvanrednu sjednicu su zahtijevale tri oporbene stranke zbog, kako tvrde, protuslovnih izjava predsjednika vlade o rješenju graničnog pitanja s Hrvatskom

Slovenski parlament će iza zatvorenih vrata na zahtjev oporbe raspravljati o deblokadi 11 poglavlja na pristupnoj konferenciji Hrvatske. Švedsko predsjedništvo EU-a konferenciju je zakazalo za idući petak, javlja HTV

Kako je najavljeno, na sjednici bi se na zahtjev oporbe trebao pojaviti i slovenski premijer Borut Pahor koji bi se prije toga trebao sastati i s predsjednicima parlamentarnih stranaka.

Izvanrednu sjednicu su zahtijevale tri oporbene stranke zbog, kako tvrde, protuslovnih izjava predsjednika vlade o rješenju graničnog pitanja s Hrvatskom.

Smatramo da je riječ o tako važnim stvarima za Sloveniju da stajališta odbora za vanjsku politiku i odbora za europske poslove nisu dovoljna i da odluku o stajalištima Slovenije o deblokiranju 11 poglavlja treba donijeti na izvanrednoj sjednici parlamenta u punom sastavu, objavile su Slovenska demokratska stranka (SDS), Slovenska nacionalna stranka (SNS) i Slovenska pučka stranka (SLS).

Traže da parlament odlučuje o deblokadi svakoga pojedinačnog poglavlja u hrvatskim pregovorima.

Unatoč potpori vladajućih stranaka prijedlogu, predsjednik parlamenta Pavel Gantar na kolegiju održanom u petak, koji je donio odluku o izvanrednoj sjednici, rekao je da mu se zahtjev oporbe čini čudnim. Rekao je da se na toj sjednici ne može odlučivati o konačnu davanju pristanka na otvaranje i zatvaranje blokiranih poglavlja jer je to u nadležnosti parlamentarnog odbora za europsku politiku.


Reci što misliš!