Politika

Deblokada

Hrvatska od Slovenije očekuje poštovanje dogovorenog

Hrvatska od Slovenije očekuje poštovanje dogovorenog

Šest poglavlja bi se trebalo otvoriti, a ostatak zatvoriti ili privremeno zatvoriti. Dio je to dogovora premijera Boruta Pahora i Jadranke Kosor. S njim su upoznate sve članice EU-a

U Bruxellesu će se danas održati Međuvladina konferencija EU-a i Hrvatske. Na konferenciji će Slovenci deblokirati 11 od trenutačno 14 blokiranih hrvatskih pregovaračkih poglavlja, javlja HTV

Šest poglavlja bi se trebalo otvoriti, a ostatak zatvoriti ili privremeno zatvoriti. Dio je to dogovora premijera Boruta Pahora i Jadranke Kosor. S njim su upoznate sve članice EU-a.

Dijelovi tajnog dokumenta o arbitraži

Dio plana bio je da će se do kraja godine održati još najmanje dvije Međuvladine konferencije. Prilika je to Hrvatskoj da ove godine otvori sva poglavlja i zatvori većinu njih. U najboljem slučaju već bi se u proljeće mogli zaključiti pregovori.

Hrvatska bi tako mogla završiti pristupne pregovore s EU-om do sredine 2010., kazao je za austrijsku novinsku agenciju posebni izvjestitelj Europskog parlamenta za Hrvatsku Hannes Swoboda.

Slovenski premijer Borut Pahor izjavio je da su budući arbitražni sporazum o granici s Hrvatskom i dogovor koji je postigao s hrvatskom premijerkom o deblokadi hrvatskih pristupnih pregovora - dobri za Sloveniju. Ne bih davao ruku u vatru za taj sporazum kad ne bih bio uvjeren da nije tako, kazao je.


Reci što misliš!