Politika

Ulagači

Josipović: Imamo ulagače za luke Rijeka i Ploče, Pleso i željeznicu

Josipović: Imamo ulagače za luke Rijeka i Ploče, Pleso i željeznicu

"Svi ti projekti moraju ići na javni natječaj, ali sam siguran da će investitori iz te dvije zemlje dati ponude koje će biti ozbiljno razmatrane", kazao je Josipović

U prvom razgovoru s novinarima nakon povratka iz Rusije i Kine predsjednik Republike Ivo Josipović je kazao kako je moguće otvaranje "novih poglavlja" u gospodarskoj suradnji s tim zemljama, prenosi Business.hr

Pojasnio je da je bilo riječi o konkretnom projektima u energetici, investiranju u luke Rijeka i Ploče, izgradnji željeznice od Rijeke do mađarske granice te dogradnji aerodroma u Zagrebu.

"Svi ti projekti moraju ići na javni natječaj, ali sam siguran da će investitori iz te dvije zemlje dati ponude koje će biti ozbiljno razmatrane", kazao je Josipović.

Upitan o prosvjedima u Varšavskoj ulici Josipović je kazao da se na tom primjeru najbolje vidi kako "valjani papiri" mogu biti u suprotnosti s očekivanjima građana i javnim mnijenjem. Smatra da bi se volja građana u ovom slučaju najbolje dokazala na referendumu, budući se i u svijetu takvim neposrednim oblicima demokracije pristupa kada postoji disproporcija između očekivanja i stvarnog stanja.

Jarnjaku nije bilo mjesto u Bleiburgu

"Posebno je važno da nitko tko je visoki državni dužnosnik ne bi trebao sudjelovati na skupu koji je organizirala osoba osuđena za ubojstvo i osoba kojoj se u Hrvatskoj sudi za otmicu. To vrijeđa dostojanstvo žrtava u Bleiburgu i dostojanstvo države", kazao je predsjednik komentirajući napise prema kojima je jedan od organizatora Bleiburške komemoracije, tajnik počasnog bleiburškog voda Bože Vukušić osuđivani kriminalac.

"Mislim da bi Hrvatski sabor trebao razmotriti je li ovo najbolji način komemoracije žrtvama u Bleiburgu", kazao je Josipović dodajući da ima duboki pijetet prema žrtvama i da će u Bleiburg otići, ali "ne u ovim okolnostima".

Ustvrdio je da je potpredsjednik Sabora u Bleiburgu ispolitizirao komemoraciju te ocijenio da niti njemu tamo nije bilo mjesto zbog ustaškog znakovlja koje ni ove godine nije izostalo, iako u nešto manjem broju.

 


Reci što misliš!